erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Vészharangot kongat a termelőszövetség
2012. január 20. péntek
Share this!
A Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR) tiltakozást szervezne, amennyiben Emil Boc miniszterelnök nem hajlandó fogadni a szervezet képviselőit, hogy tárgyaljanak a mezőgazdaságot érintő súlyos problémákról.

A gazdák az állami támogatások kifizetésének felgyorsítását, a gázolaj árának csökkentését, az öntözőrendszer korszerűsítését követelik a kormánytól. „Az évek óta túlélésre berendezkedett, egyik napról a másikra tengődő román mezőgazdaságban tarthatatlan állapotok uralkodnak, akkor is, ha az ágazat a román gazdaság legfontosabb tényezőjévé vált. Az állam képtelen olyan jogszabályokat kidolgozni, amelyek valóban segítik a gazdákat termékeik értékesítésében” – olvasható a LAPAR közleményében.

Az állattenyésztők, gyümölcs- és zöldségtermesztők érdekképviseleteit tömörítő szakszervezet ugyanakkor azt kéri a kormánytól, hogy dolgozzon ki egy olyan törvénycsomagot, mellyel megakadályozza a külföldiek földvásárlását. „2010 tavasza óta megkétszereződött a külföldi befektetők tulajdonába került romániai termőföldek száma. Egy évvel ezelőtt még 500 ezer hektáron gazdálkodtak külföldiek, az idén viszont már egymillió hektáron. Olyan törvényre van szükség, melylyel ezt a folyamatot meg lehet állítani, mivel a legtöbb idegen kézbe került termőföld parlagon maradt, vagy más célokra használták” – áll a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének közleményében.

A külügyminisztérium is úgy véli, Romániának szigorítania kell a földvásárlást szabályozó törvényeket, mivel a telekárak Romániában még mindig alacsonyak, a jogszabályok pedig túl engedékenyek. Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság nemrég úgy döntött, hogy 2014-ig fennmaradhatnak a külföldiek termőföld-vásárlási jogára vonatkozó korlátozások Romániában.

Ennek értelmében külföldi magánszemélyek és jogi személyek csak akkor vásárolhatnak termőföldet, ha Romániában rendelkeznek lakhelylyel, illetve székhellyel. Így számos külföldi cég román partnerekkel társulva hárította el a földvásárlás előtt álló jogi akadályt. A mezőgazdasági minisztérium szerint az elmúlt években olasz üzletemberek vették meg a legtöbb földet, ők körülbelül 300 ezer hektáron gazdálkodnak, őket követik a dánok 150 ezer hektárral, de osztrák, holland és német cégek is több száz hektáron gazdálkodnak.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >