erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Azonosítják a parlagföldek gazdáit
2012. január 17. kedd
Share this!
ImageAz ország termőföldje, noha magántulajdonban van, nemzeti vagyont képez, amit úgy adhatunk át az utódainknak, ahogyan azt használjuk.

Éppen ezért, a Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) által biztosított minden nemű támogatással a termésnövekedést, a mezőgazdasági farmok fejlődését, illetve a termőföld megfelelő állagának a megőrzését szolgálja. 2007–2011. között az APIA Arad megyei szakemberei a helyszínen 2808, műholdas ellenőrzéssel 9484, összesen 12 292 farmot ellenőriztek, vagyis a hozzájuk támogatásért folyamodott farmtulajdonosoknak mintegy felét. A tapasztalt rendellenességek miatt a támogatás értékének 3-50 százalékáig terjedő bírságok, illetve hiányzó terület, vagy elhagyatott szántóföld esetén a támogatásoknak több évre visszamenőleg történő visszafizetését rótták ki. Az APIA Arad megyei kirendeltsége elindította az elhanyagolt, gazzal benőtt területeknek a felderítését, melynek során 35 település 121 farmerjének 364 parcelláját, összesen 1633 hektár területet ellenőriztek. Amint azonosítják a rendellenesnek talált partcellák tulajdonosait, illetve, ha az elhagyatott területekre támogatást igényeltek, az érintett polgármesteri hivatalok közreműködésével, az EB 1122/2009. Szabályzata értelmében a támogatást visszafizettetik, megbírságolják őket. Az 1991/18. törvény előírásai szerint a hanyag tulajdonosok akár a földterület használati jogát is elveszíthetik. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletében a szántóföld nem megfelelő használata miatt évente hektáronként 200-400 lej bírságot is kiszabhatnak a hanyag tulajdonosokra. Különbséget kell tenni a megműveletlen, de karban tartott (rendszeresen lekaszált vagy tárcsázott, 970. kódszám) az APIA által támogatott területek, illetve az elhanyagoltak között. Az út menti vagy a települések bejáratánál, gödrös helyeken lévő elhanyagolt területek fertőzésforrást képeznek a közeli szántóföldekre, mivel a gyomok magvait a szél átfújhatja. Az elhanyagolt mezőgazdasági területek tulajdonosainak felderítése tavaszig tart, amikor kezdődik a 2012. évre szóló területalapú támogatásoknak az igénylése – áll az APIA Arad megyei kirendeltségének a helyszíni ellenőrzésekkel foglalkozó irodavezetője, Micoroi Aurel Octavian mérnök által jegyzett tájékoztatóban.

Éppen ideje van már a megyebeli, sok száz hektárra emelkedő burjántermesztések felszámolásának. Érdekes lenne utánanézni, országos viszonylatban hány ezer hektár szántóföldön termeszt gazt a hanyagság, az érdektelenség.

Balta János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >