erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Ennél sokkal több csapadék kellene
2012. január 11. szerda
Share this!
Noha a tavalyi év utolsó heteiben az illetékesek elég borúlátóak voltak az őszi vetések fejlődését és állapotát illetően, az elmúlt időszak csapadékai és magasabb hőmérséklete némiképp enyhített a helyzeten. Ez viszont még korántsem elég a boldogsághoz, állítják a szakemberek.

Az utóbbi hetek némileg csapadékosabb időjárása, kisebb mértékben ugyan, de enyhítette a szárazság okozta károkat – tájékoztatott Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője kiemelte, az őszi kultúrák esetében, mivel sok parcellán nem lehetett előkészíteni a talajt megfelelően, fennállt a veszély, hogy a növények ki sem kelnek. Időközben azonban a négyzetméterenkénti 10–15 literes esőzéseknek és havazásnak, amely a talajréteget 15–20 centis mélységben áztatta be, illetve a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően a vetések állapota jelentősen javult. „Ez azonban még nem elég a boldogsághoz” – állapította meg a szakember.

Elmondta, december elején négyzetméterenkénti 130 literes hiányról lehetett beszélni, az utóbbi időben lehullott csapadék viszont ehhez képest elenyésző. „Nemrég jártuk körbe a megyét, átlagban azt tapasztalva, hogy nálunk bizony maradt a szárazság” – hallhattuk az igazgatótól. Török kifejtette, további havazásokra lenne szükség, hiszen ez a talajra vonatkozó jótékony hatása mellett a kultúrákat is védené egy esetleges fagy ellen.

„Csak március végén, április elején tudjuk majd pontosan megítélni, milyen hatással is volt az időjárás az őszi kultúrákra” – fogalmazott a kilátásokkal kapcsolatban az intézményvezető. Hargita megyében egyébként mintegy kilencven százalékban sikerült befejezni az őszi vetést. Ezzel együtt a hatóságok tavaly Brassó, Maros, Kovászna és Fehér megyével közösen hivatalosan is kérték, a térséget nyilvánítsák szárazság sújtotta vidéknek.

Rédai Botond, www.szekelyhon.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >