erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Araszolgat a biopiac
2012. január 10. kedd
Share this!
ImageRománia 2011-ben 300 000 hektár ökológiailag megművelt területtel rendelkezett, illetve ekkora területen folyt biotermesztés – jelentette be Teodora Aldescu, a mezőgazdasági tárca öko-mezőgazdaságért felelős tanácsadója.

Kétszáz millió euró értékben exportáltak tavaly biotermékeket a romániai gazdák az elmúlt évben, ez az érték a 2010-esnek a kétszerese. A termékek legnagyobb részét Németországba, Olaszországba, Görögor­szágba, Svájcba, Hollandiába és Franciaországba szállították. Az Ökogazdálkodók Országos Szövet­ségének (Bio-Románia) év végi jelentése szerint Romániából elsősorban a gabonafélék, az olajosmagvak, az erdei gyümölcsök, a gombafélék, valamint a tejből, mézből és a napraforgóolajból előállított termékek kerülnek a külföldi piacokra. A gazdálkodók idéntől új csomagolócímkét használnak a termékeken, amely igazolja, hogy ellenőrzött biotermékről van szó. Az itthon polcra kerülő élelmiszerek körülbelül egy százaléka kapta meg eddig a biotermék minősítést.

A biominősítés folyamatát lassítja, hogy hozzávetőleg két évbe telik, míg egy földterület megkapja ezt a minősítést. A statisztikák szerint ellenőrzött biogazdálkodással megközelítőleg tízezer gazda foglalkozik Romániában. A legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy kész ökotermékekről alig lehet beszélni, inkább csak a nyersanyagexportról.

Az agrártárca tervei szerint 2013-ig a piac értéke eléri majd az öt százalékot, a biotermékek termesztésére használt terület pedig 750 000 hektárra nő. A Nielsen piackutató vállalat 54 országban végzett felmérése szerint bioterméket minden nyolcadik romániai fogyasztó szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik. A vásárlók zömének fő indoka, hogy a biotermékeket egészségesebbnek tartják, a nem vásárlást pedig a legtöbben a termékek magas árával magyarázzák. A megkérdezett vásárlók 84 százaléka szerint a biotermékek egészségesebbek, 70 százalékuk úgy tartja, hogy bioélelmiszerrel elkerüli a növényvédő szereket és más mérgeket.

Háromszék, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >