erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Magyar kézben román dohány: Magyarországon értékesítik a termést a romániai dohánytermelők
2012. január 05. csütörtök
Share this!
ImageAz ország nyugati részén működő cigarettagyárak bezárásával számos környékbeli dohánytermesztő maradt mellékjövedelem nélkül. A magyarországi dohányfelvásárlók megjelenése azonban új értékesítési lehetőséget teremtett a romániai gazdák számára. A termelők ezentúl egy szolnoki dohányfermentáló vállalatnál tudják értékesíteni a szárított leveleket.

Magyarországon nem terem annyi dohány, amennyire igény lenne, ezért a szolnoki dohányfermentáló vállalat romániai termelőktől vásárolja fel a termést. A Bánság és Arad megye egyes területei hagyományos dohánytermesztő vidéknek számítanak, a térségben működő cigarettagyárak bezárásával azonban évtizedek óta sok család mellékjövedelme megszűnt. A magyarországi dohányfelvásárlók megjelenése új lehetőségeket teremtett, jövedelemkiegészítést biztosítanak a kisgazdáknak, akik viszont arra panaszkodnak, hogy a román állam támogatása több mint egy éve késik.

Elégedetlen termelők

Zsákokba tömve sorjázik a szárított dohánylevél a Dofer Zrt. aradi kirendeltségének udvarán, ahol egy félig felemelt ponyvájú, útrakész kamion és a megye több vidékéről érkezett termelő várja a szolnoki átvevők és mérlegelők megérkezését. Még Craiováról is jött valaki egy zsákkal. Csodálkoznak is az aradiak („szerencsétlen, ezzel jött?!”), de mint később kiderül, más dolga is akadt Aradon, úgyhogy elhozta – az egyébként nem túl jó minőségű – termést.

A dohánytermesztők és a cég alkalmazottai egytől egyig cigarettáznak. Mit is tennének itt, a dohányraktárnál?

Amúgy kedélyesen elbeszélgetnek egymással; a téma természetesen a dohánytermesztés jövője. „Kezdetben 2 euró volt a kilónkénti támogatás 30 árnál kisebb területen. A nagyobb területen pedig 2600 euró hektáronként, de ezt a felére csökkentették, ráadásul még a 2010-es területalapú támogatást sem fizette ki a román állam” – panaszolta a Székesútról érkezett Ioan Zmera. Így éppen csak fedezni tudják a kiadásaikat. „Idén raktam először, és azt hiszem, hogy utoljára” – panaszkodott Szabó Sándor termelő, majd elárulta az elégedetlenségének lényegét: „A 81 euróból, amit a román állam vet ki illetékként a dohány kilójára, nekünk csak 70 eurócentet ad támogatásként. Azt sem időben.”

Kifizetődőbb a konyhakerti zöldségnél

Pedig ha nem késne a szubvenció, kiválóan lehetne keresni a dohánytermesztéssel. „Pillanatnyilag a legbiztosabb piac, ugyanis a felvásárlás – a szerződésben foglaltak miatt – százszázalékos – jelentette ki Borgya Rozália, a Dofer Zrt. aradi ügyvezetője. – A többi termék, paradicsom, paprika, uborka esetében sokszor megdolgozik vele a termelő, és ott marad a piacon az áru, mert a konkurencia miatt nem tudja értékesíteni.” Az A és a B osztályú levelek hoznak jelentős bevételt a termelőnek, a C és D osztályúakkal szinte nem is éri meg vesződni. De ilyenekből is jócskán hoznak az átvételre – magyarázta Neményi Zsolt, a Dofer Zrt. magyarországi üzemvezetője, miközben szúrópróbaszerűen kihúzott egy-egy marék levelet a zsákokból.

„Ehhez komoly szakmaiság szükséges, amit nagyon nehéz megszerezni. Akinek szerencséje van, hogy évekkel ezelőtt dohányt termelt, annak könnyebb a helyzete, de aki most kezdte el, annak bizony nehezebb, és az első év az nem biztos, hogy jövedelmező” – jegyezte meg Neményi. Romániában kizárólag engedélyezett feldolgozókkal kötött szerződés alapján szabad dohányt termeszteni. Többnyire családi gazdaságokban, egy hektárnál kisebb területen nevelik a munkaigényes növényt. „Ez egy hektáron akár ezer munkaórát is jelenthet. Vagyis a palántaneveléstől az ültetésig, a kapálástól a törésig mind-mind családi munkát igényel.

Ha napszámosokat hívnak, persze, hogy csökken a bevétel” – mondta az üzemvezető. A fermentálás után kerül a cigarettagyárba, és ott lesz belőle az a dohány, amely vágottan vagy cigaretta formájában a kereskedelembe kerül, talán éppen a romániai vásárlókhoz is. Borgya Rozália szerint a fermentálás után minimum hat hónapig, de a legjobb, hogyha három évig is tárolják, akkor lesz igazán jó minőségű dohány. A romániai átlagtermés hektáronként 1800–2400 kilogramm, de nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is váltakozó, sok esetben elmarad a magyarországi standardoktól.

„Látszik a tapasztalatlanság, de ezt két-három éven belül ki lehet küszöbölni” – enyhítette a helyzetet Neményi Zsolt, míg Borgya Rozália elmondta, hogy szakmai tanácsokkal is segítik a termelőket, hogy a hagyományosnál sokkal kevesebb munkával sokkal jobb minőségű dohányt állíthassanak elő.

Nagy a kereslet

A szolnoki dohányfermentáló vállalat negyedik éve vesz át dohányt romániai termelőktől. Ma már Bihartól Temes megyén át a dél-romániai Craiováig terjed a termelők sora. Tavaly 416 termelővel 370 hektárra kötöttek szerződést, és ez a szám egyre növekszik. Románia dohánytermesztési kvótája kétszer nagyobb a magyarországinál, de az öt vállalat, amely fermentálási engedélyt kért, nem képes ekkora területen termelni. Magyarországon meg egyre nagyobb a kereslet a dohány iránt, ezért, no meg az olcsóbb munkaerő miatt Romániából szerzik be a dohányt.

„Románia kialkudott egy 12 500 hektáros területet az Európai Bizottságnál, de sajnos 2011-ben is csak a 2000 hektárt értük el” – mondta Borgya. Magyarország termelési kvótája a 6000 hektárt sem éri el, ezzel szemben olyan támogatáspolitikát sikerült érvénybe ültetni, hogy a hagyományos dohánytermesztő országok is irigykedve nézik. Neményi Zsolt szerint a magyarországi gazdák hektáronként egymillió forintos támogatást vehetnek igénybe. Ez, a Burley típusú dohány engedélyezett az Európai Unióban. „Az EU-ban 90 ezer termelő foglalkozik a dohánynyal. Ha megszűnne a dohánytermesztés, nincs alternatíva, amivel ezek az emberek foglalkozzanak” – vélte Borgya Rozália. A dohány felvásárlása februárig tart.

Pataky Lehel Zsolt, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >