erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Tabără: kiváló évet zárt a mezőgazdaság
2011. december 29. csütörtök
Share this!
Kiváló mezőgazdasági évet zárt Románia a megfelelő időjárási viszonyoknak, illetve a támogatások pontos kézbesítésének köszönhetően – jelentette ki a 2001-es esztendő eredményeit taglaló évértékelő beszédében Valeriu Tabără mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

„Jelentős eredményekről tudunk beszélni, mivel a mezőgazdaság idén 12 milliárd euróval járult hozzá a nemzeti össztermékhez, kétszer akkora összeggel, mint egy évvel korábban. Mára elmondhatjuk, hogy az agrárszektor a romániai gazdaság legfontosabb ágazatává vált. Ugyanakkor óriási lépést jelent, hogy a román agráripari termékekkel be tudtunk törni az európai piacokra – húzta alá a tárcavezető. – Évek óta nem tudtunk megfelelő minőségű termékeket kínálni a nemzetközi piacokon, míg idén 2 millió tonna gabonát tudtunk exportra szánni.”

A mérleg szerint, bár tavaly a búzával bevetett terület 1,97 millió hektár, 9 százalékkal kisebb volt, mint 2009-ben, az idei termés közel 9 millió tonnát tesz ki, 24 százalékkal többet, mint a 2010-es betakarításkor. Tabără szerint a búzatermés még nem érte el a felső határt, és a következő években elérheti akár a 10–12 millió tonnát is. Kukoricából is rekordtermést jelentettek idén, 12 millió tonna, azaz hektáronként öt tonnát, a tavalyi hektárhozamhoz képest egy tonnával több. Hozzátette, idén rekordtermést jelentettek napraforgóból (több mint 1,7 millió tonnát), szőlőből, zöldségekből és gyümölcsökből.

Valeriu Tabără továbbá kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy nyolc év szünet után, január elsejétől újra exportálhatnak sertéshúst a romániai termelők, miután az Európai Bizottság (EB) decemberben feloldotta a 2003-óta érvényben lévő tilalmat. A mezőgazdasági miniszter szerint ez jelentősen felgyorsíthatja a tőkebevonást a húsfeldolgozó ipar területén. Elmondta, az agrártárca felmérései szerint Románia jelenleg 100 ezer tonna sertéshúst exportál, de amennyiben az európai piac megnyílna a romániai húsforgalmazók előtt, a kivitel mennyisége akár az egymillió tonnát is elérhetné.

A mezőgazdasági miniszter közölte továbbá, a tilalom feloldását azért odázták, mert Románia több olyan állammal is határos, ahol sertéspestis veszélyezteti az állományt, így a hazai farmokon vérvétel útján fogják megállapítani az állatok egészségi állapotát. Rámutatott: Románia eddig csak az Európai Unión kívüli országokba exportált, Oroszország kivételével. Az országos éves fogyasztás a 11 millió sertést is elérheti, ennek a mennyiségnek a 60 százalékát az importtermékek teszik ki.

Amint arról beszámoltunk, a romániai cégektől származó sertéshús exportálását 2003-ban tiltotta be az Európai Bizottság. 2009-től csupán olyan, Romániából származó élelmiszer kerülhet a közösségi piacra, amelynek összetevői valamely hivatalosan is vírusmentesnek nyilvánított EU-s térségből származnak.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >