erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Megtelepedési határidő
2011. december 28. szerda
Share this!
Január 13-ig fogadnak pályázatokat a Fiatal gazdák vidéken történő megtelepedése fejezetnél. Bő két hét áll a fiatal gazdák rendelkezésére, hogy elkészítsék vagy elkészíttessék az agrárkamara szakembereivel a pályázatukat.

A fiatal gazdák megtelepedése azt jelenti, hogy valaki teljesen új gazdaságot alapít, vagy tulajdonjogi átruházással, bérleti szerződéssel átvesz egy 6 és 40 közötti gazdasági egységgel (GE) rendelkező gazdaságot. A gazdasági egység kiszámítását segítik az eligazító táblázatok a növénykultúrák szerkezete, a területnagyság és az állatlétszám függvényében.

Az új kiírás alapján valós lehetőség nyílik arra, hogy a pályázat révén elnyerhető támogatás 25 000-ről 40 000 euróra emelkedjék. Ezúttal összesen 50 millió euróra lehet pályázni. Az agrárkamara szerint Háromszéken élénkült a pályázási kedv, egyre nagyobb a fiatal gazdálkodók „ostroma". A fejezet talán legjelentősebb előnye, hogy a pályázónak nem kell önrésszel rendelkeznie. Olyan 40 év alatti fiatal gazdák pályázhatnak, akik először szerepelnek gazdasági egység vezetőiként, illetve tulajdonosaiként.

Magánszemélyek és szabadfoglalkozású-engedélyt kiváltó fiatalok egyaránt jelentkezhetnek, akárcsak egyéni vállalkozók, valamint mezőgazdasági profilú céggel rendelkezők. A pályázó magánszemélynek a kifizetési szerződés megkötéséig a vállalkozási formák valamelyikét kell kiválasztania és megalapítania. További feltétel, hogy a pályázónak megfelelő szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie: mezőgazdasági líceum vagy szakiskola elvégzését igazoló okmány és a legkevesebb 150 órát kitevő szakmai képzésen való részvétel. A pályázónak egy mezőgazdász család tagjának kell lennie, az utolsó tizenkét hónapban pedig a munkaidejének legalább felét a mezőgazdaságban kellett ledolgoznia, amit saját bevallás alapján lehet bizonyítani. Vállalnia kell, hogy a pályázat megnyerése után még egy szakképzésen részt vesz.

A fiatal gazdának öt évre szóló üzleti tervet kell készítenie, az ellenőrzések során pedig be kell bizonyítania, hogy a pályázati pénz segítségével a GE négy egységgel nőtt. A pályázat által elég jelentős pénzösszegekhez lehet jutni, egy hat GE-s gazdaság 10 000 eurós pályázati támogatáshoz juthat, mely nagyobb farmoknál gazdasági egységenként még 2000 euróval nőhet. Az összeget a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség két részletben fizeti ki, elsőben a megpályázott összeg 60 százalékát, másodikban pedig a fennmaradó 40 százalékot, a két kifizetési nap között azonban legtöbb 36 hónap telhet el.

A pályázónak be kell bizonyítania, hogy a kapott összeg 30 százalékát befektetésekre fordította, ez alatt értendő területvásárlás, új épületek építése vagy meglevők korszerűsítése, mezőgazdasági gépek bérlése vagy vásárlása, állatvásárlás. Az elbírálásnál pontozásos rendszert alkalmaznak, pluszpontokat kapnak, akik félig önfenntartó (tehát eladásra is termelő) gazdaságokkal rendelkeznek, a farm hátrányos helyzetűnek nyilvánított községben található, a gazdaság a pályázó saját tulajdonában van, a pályázó valamely szakmai szervezet (egyesület vagy termelői csoport) tagja, és igényelte az agrárkörnyezeti kifizetéseket. A pályázati eligazító a minisztérium honlapján (www.madr.ro) tanulmányozható és letölthető.

Incze Péter
Háromszék, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >