erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Az őszi vetés 80-90 százaléka veszélybe került a szárazság miatt
2011. december 15. csütörtök
Share this!
A történelmi Bánságnak a Marossal határos részén egész ősszel csak egyszer esett az eső – panaszolják az Arad megyei Németszentpéteren a termelők, akik a szárazság miatt az idén jól jövedelmező repcéről le is mondhatnak. A kőkeményre szikkadt talaj megművelése ráadásul többletköltséggel is járt, mert volt, hogy hektáronként 40 liter – az átlagosnál háromszor több – gázolajat fogyasztottak a traktorok.

Mindemellett az eke ölnyi rögöket szakított fel, amit a fagy szétporlaszthat, de enyhe tél esetén tavasszal nehéz lesz a tárcsával szétzúzni. „A talajlazítóval szemben az az előnye, hogy az eke mégiscsak megforgatja a földet” – jegyezte meg Görgicze István gazdálkodó, aki így végezte el az őszi munkálatokat. Horváth Imre inkább talajlazítóval dolgozta meg a földjét; ezt csak az teheti, aki nagy teljesítményű, legalább 240 lóerős traktorral rendelkezik, amelyik elbírja a gépet, ami egyszerre három méteres szélességben mozgatja meg a földet. Mint mondta, elég jó magágyat tudtak készíteni az őszi vetésnek, csakhogy az egész évszakban egyszer esett az eső. „Ilyen nagy aszály nem volt ezen az országrészen már több mint száz éve” – sóhajtott.

„A repce több mint valószínű, hogy százszázalékos veszteséget jelent idén, abból nem lesz termés, de a búza, illetve a sörárpa is megsínyli az eddigi szárazságot. Persze, ha jön egy jó kis csapadék, amit ígérnek a közeljövőben, talán visszahozza a sírból a jövő évi búzatermést” – mutatott rá a földből csak ujjnyira sarjadt kenyérgabonára. Bár csak négy-öt kilométerre van a termőföldtől a Maros, öntözni mégsem tudtak, mert nincsenek megfelelő berendezések. Ez régi gondjuk a termelőknek, de önerőből nem tudnak megvalósítani egy ilyen nagy beruházást.

„A vizet nagyon könnyen fel lehetett volna hozni, de az államnak kellene ezt a befektetést elvégeznie. Mi kifizetnénk a vizet. Hogyha én kétszer megöntöztem volna a területet ezen az őszön, akkor most a fejem se fájna, nem lennék kétségbeesve, hogy lesz-e termés vagy nem” – aggodalmaskodott Horváth gazda.

Az aszály a kistermelőket is sújtotta, a háztáji gazdaságokban nehezen, többletkiadással tudták elvégezni a talajelőkészítési munkálatokat. A repce helyére napraforgót terveznek tavasszal vetni a termelők, remélik, hogy a befektetett pénz egy része megtérül majd. Az már most biztosra vehető, hogy a kedvezőtlen időjárás és a pluszkiadások miatt egyes termények, mint például a haszonnövények ára emelkedni fog jövőre Romániában – jelentette ki Gáll-Tamás Mihály, az Aradi Agrárkamara szaktanácsadója.

„Mivel kevés lesz belőle, biztos nő a kereslet a repce iránt, éppen ezért az ára magas lesz” – magyarázta, hozzátéve, hogy a kalászosok esetében nem biztos a drágulás. „Még nagyon sok minden közbejöhet, télen hó, csapadékos tavasz, és akkor hektáronként mégiscsak jó eredményt lehet majd elérni – latolgatta. – De ha jó is lesz területenként az átlagtermés, az összmennyiség kisebb lesz, mert a szárazság miatt a tervezettnél kevesebb területet vetettek be.”

Pataky Lehel Zsolt, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >