erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Bevásároltak a külföldiek: a termőföldek 8 százaléka határon túli gazdáké
2011. november 28. hétfő
Share this!
Valamivel több, mint 700 ezer hektár mezőgazdasági területen gazdálkodnak külföldi befektetők Romániában, ez a termőföldek 8,5 százalékát jelenti – közölte az agrártárca azt követően, hogy összesítette a megyei mezőgazdasági igazgatóságoktól kért adatokat. A felmérés szerint az országban jelenleg 709 külföldi tulajdonban levő farm működik, a legtöbb Temes megyében, ahol összesen 133 ezer hektáron gazdálkodnak határon túliak.

mezőgazdasági minisztérium úgy tudja, az elmúlt években a legtöbb földet olasz üzletemberek vettek meg – körülbelül 300 ezer hektáron gazdálkodnak –, őket követik a dánok 150 ezer hektárral, de arab osztrák, holland és német cégek is jelentős méretű területeket művelnek.

Az Európai Unióban Romániában a legolcsóbbak a mezőgazdasági területek: jelenleg 1500-2500 eurót kell fizetni egy hektár termőföldért, miközben a fejlett európai országokban 10-15 ezer euróba kerül. A Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Szövetsége (LAPAR) által augusztusban közzétett másik felmérés szerint az elmúlt év tavasza óta megkétszereződött a külföldi befektetők tulajdonába került romániai termőföldek területe. A LAPAR felmérése alapján egy évvel ezelőtt még 500 ezer hektáron gazdálkodtak külföldiek, idén ez a szám egymillió hektárra duzzadt.

Pedig mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság úgy döntött, 2014-ig korlátozza a külföldiek termőföld-vásárlási jogát Romániában. Az Európai Unió végrehajtó testülete a döntést azzal indokolta, hogy Romániában nem teljes körű a tilalom a külföldiek földszerzésére. Az EU tagállamainak állampolgárai, valamint a tagországokban bejegyzett jogi személyek, amelyek Romániában nem rendelkeznek lakhellyel, illetve székhellyel, 2012-től szerezhetnek tulajdonjogot építési telek felett. Mezőgazdasági földterületeket, valamint erdőket a külföldi állampolgárok csak 2014-től vehetnek tulajdonukba. Az 1998/54-es törvény hiányosságait kihasználva azonban a külföldi befektetők Romániában jegyeztek be jogi személyt, vagy társultak helyi cégekkel, kijátszva az ingatlanszerzési tilalmat.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >