erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Szigorú büntetések a tarlóégetőknek
2011. november 22. kedd
Share this!
Az állami támogatások elveszítésével is számolniuk kell azoknak a gazdáknak, akik égetéssel takarítják le a tarlót vagy kaszálójukat. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a Sürgősségi Esetek Felügyelőségével (ISU), valamint a Környezetvédelmi Őrséggel közösen a héten írják alá azt a megállapodást, amelynek célja a tarlók és növényi maradványok elégetésének megakadályozása a szántóterületeken és a réteken.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium és az APIA nem csak a protokollumon keresztül, de az ügynökség belső rendszabályának megváltoztatásával is megpróbál az aljnövényzet illegális égetése ellen fellépni – közölte hétfőn Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár.

Mint mondta: bár a kaszálók és legelők égetése, az érvényben lévő mezőgazdasági és környezetvédelmi jogszabály értelmében is szigorúan tilos, a továbbiakban szabálysértések esetén a gazdáknak a mezőgazdasági támogatások elvesztésével is számolniuk kell.

A jelenlegi szabályozás a szántóterületeket használóknak is előírja, hogy a haszonnövények betakarítása után tilos a tarlókon tüzet gyújtani vagy elégetni a növényi maradványokat - a szalmásgabonák szalmáját, a krumpliföldeken az indákat, a kukoricakocsányt, a napraforgószárat. Az előírások ugyanakkor a kaszálókon is tiltja a kaszálás után maradt fű elégetését. A támogatás ez esetben is visszavonható.

Amennyiben ismeretlen okok miatt keletkezett tűz a tarlón, a gazdának bizonyítania kell, hogy az esetet jelentette a rendőrségen, ellenkező esetben büntetésekre számíthat – közölte a mezőgazdasági minisztérium.

Tánczos Barna elmondta, a szaktárca ezen az eljáráson is szeretne módosítani, mivel a gazdák folyamatosan visszaélnek ezzel a lehetőséggel, és letagadják, hogy maguk gyújtották fel területeiket. „Eddig csak többszöri rajtakapás esetén vonta meg az APIA a gazdáktól a támogatást. A szaktárca, javaslatomra, a napokban tárgyal egy új, szigorúbb rendszer bevezetéséről, amelynek értelmében az avart égető gazdák, az illető terület után járó támogatás teljes mértékben elveszítik” – nyilatkozta Tánczos. Hozzátette: a tarló és az aljnövényzet égetése nem csak környezetvédelmi szempontból káros, de erdőtüzeket is okozhat. „A jelenlegi szabályozás ugyanakkor nem méltányos azokkal a gazdákkal szemben, akik a támogatásokért valóban megdolgozzák földterületeiket és rendben tartják a hátramaradt aljnövényzetet” – vélekedett az államtitkár.

Mint arról korábban beszámoltunk a tarlóégetések az elmúlt hetekben országszerte erdőtüzeket okoztak, de emberéletet is követeltek: Szilágy megyében egy két hónapos kislány vesztette életét a lángokban. A rendőrség emberölés vádjával indított eljárást a szülők ellen, akik egy kukoricaföldet akartak letisztítani, a csecsemőt egy kocsányhalomra ültették, majd meggyújtották a száraz hulladékot, a lángok gyorsan elharapóztak. A kislány testének 80 százaléka megégett, egy bukaresti kórházba szállították, azonban két nap után belehalt sérüléseibe.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >