erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Termelés: Románia a sereghajtók között
2011. november 17. csütörtök
Share this!
Franciaország és Németország jelenleg a legfontosabb mezőgazdasági termelő az Európai Unióban, míg Románia a sereghajtók között van nyilvántartva – derül ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) frissen közzétett felméréséből, amelyet tavalyi adatok alapján állítottak össze.

Az Eurostat rámutat: míg Franciaország a gabona- és szárnyashús-termelésben a legjobb, Németország főként a tejtermékek terén és a sertéshús-termelésben számít egyelőre utolérhetetlennek. A statisztikai adatokból kiderül továbbá, 2008 és 2010 között az Európai Unió tagállamai évente öszszesen valamivel több mint 300 millió tonna gabonafélét termesztettek, ebben a tekintetben Franciaország 23 százalékos, Németország 16, Lengyelország pedig 10 százalékos részesedést tudhat magáénak.

A tavalyi adatok alapján az Európai Unió huszonhét tagállamában 22 millió tonna sertés-, 12 millió tonna szárnyas- és 7,9 millió szarvasmarhahús került a piacra. Érdekes, hogy bár az Eurostat szerint az Európai Unió területén nyilvántartott megművelt területek 32 százaléka (3,8 millió parcella) Romániában van – ebben a tekintetben Lengyelországot megelőzve Románia az első a huszonhét tagállam közül –, az uniós gabonatermelés alig 5,4 százalékát biztosította az elmúlt évben. Tejtermelésben például Románia 223 ezer tonnával Magyarország (361 ezer) és Szlovákia (257 ezer) mögött kullog, sajtfélék előállításában pedig még Litvániánál és Bulgáriánál is rosszabbul teljesít – olvasható az Eurostat felmérésében.

Románia tavaly 234 ezer tonna sertés- és 287 ezer szárnyashússal járult hozzá az ágazat uniós össztermeléséhez, míg a szarvasmarhahús-feldolgozóktól ennél is szerényebb (28 000 tonna) eredményeket értek el. A méztermelés az egyetlen ágazat, melyben Románia továbbra is jeleskedik: az elmúlt évben 23 000 tonna méz került nyilvántartásba, ebben a tekintetben az előkelő negyedik helyet foglalja el Magyarország mögött. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a román méhek által 2009-ben előállított 21 500 tonna méz is több volt, mint az egy évvel korábbi 20 000 tonna, arra lehet következtetni, hogy Románia néhány éven belül piacvezetővé válhat ebben a tekintetben.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >