erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A szárazságot sínyli az őszi vetés
2011. november 11. péntek
Share this!
November közepén járunk, de a tervezetthez képest még mindig harminc százalékkal kisebb területen sikerült elvetniük a gazdáknak a búzát.

Az optimális időszak október elejétől a hónap végéig tart, de a több hónapos szárazság miatt jócskán késett a vetés. Az előirányzott húszezer hektárból valamivel több, mint tizenhétezeren került földbe a búzamag – tudtuk meg Könczei Csabától, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjétől.

Búzát általában a burgonya után vetnek – a szedés során egyfajta magágy-előkészítés is történik –, de idén a pityóka betakarítását is nehezítette az aszály, a felszabadult területeken betonkemény földrögök maradtak. Az október eleji havazás némileg enyhítette a bajt, ha nem is került ezzel elégséges nedvesség a talajba, lehetővé tette a föld megmunkálását, az elvetett gabonamagvak csírázását. Az őszi tritikále tegnapig a tervezett 1100 hektárból 825 hektáron került a földbe, az őszi árpa 302 hektáron, alig tíz százalékkal maradva le a tervezettől – áll az igazgatóság összesítésében.

A legnagyobb gond a repcével adódott, vetési idő­szakában dúlt leginkább a szárazság. Ta­vasszal 900 hektárra becsülték az összterületét, de az idei jó termés, a könnyű és jó áron való értékesítés lehetőségét látva nyár végére úgy nézett ki, akár 1400 hektárba is kerülhet repce. A kedvezőtlen időjárás miatt aztán csak 810 hektárra vetettek, ennek jó része azon­ban megsínylette a csa­padékhiányt. A tehetősebb gazdák utánvetéssel próbálkoztak, aki tehette, öntözte a vetést. A várható hideg miatt további repcéseket érhet fagykár, az elég­gé meg nem erősödött, hótakaróval nem védett növény nem bírja a hideget.

A betakarítás nagyrészt véget ért, csupán cukorrépa maradt még a földben, az 1357 hektár valamivel több mint felén. A kukorica betakarítása befejeződött, a statisztikák szerint az átlagtermés 31 500 kg hektáronként. A mezőkön most leginkább szántó traktorokat látni, a kevéske csapadék, az éjszakai harmat meglágyította a talajt, a munka egészen a komolyabb fagyokig tarthat.

Bokor Gábor, Háromszék, www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >