erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Értéktelen rekordtermés? - Gondban a háromszéki burgonyatermelők
2011. október 31. hétfő
Share this!
ImageIdén rendkívüli burgonyatermés örvendeztette meg a háromszéki termelőket, de korai volt az öröm: a raktárakban tonnaszámra álló „székely valuta” nem fogy. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy a termelők nem rendelkeznek hosszú távú szerződéssel a felvásárlókkal, sok esetben a krumpli mérete sem felel meg a multinacionális üzletláncoknak, így legtöbbször az idegenből hozott, egyforma, szabványméretű burgonyák pityóka kerül az áruházak polcaira, s így a vásárlók kosarába.

Kovászna megyében idén 17 ezer hektáron termesztettek burgonyát, hektáronként pedig 40-50 tonna krumplit is betakarítottak. Azonban a mennyiség még nem jelenti azt, hogy megérte ebben az évben pityókatermesztéssel foglalkozni, hiszen a gumók sok esetben nem egyformák, túl nagyok, ráadásul a nagytermelők gépesítve szedették, így a termés sérült, többek között ezért nehéz eladni, véli Mike Luiza, a Kézdivásárhelyi Burgonyakísérleti Állomás (SCPC) igazgatója.

– A nagy üzletláncok elsősorban a közepes méretű krumplikat vásárolják föl, hiszen két kilogrammos kiszerelésben csomagolják a burgonyát, így esztétikai szempontból nem túl előnyös, ha egy zacskóban mindössze három-négy nagydarab gumó kerül – állítja Mike Luiza.

Hiába a rekord mennyiségű termés, a felvásárlási ár is alacsony: az üzletekben 1-1,2 lejért lehet megvenni a krumplit, viszont a termelőknek legjobb esetben is alig 60 banit adnak egy kilogramm után, s arra sincs remény, hogy tavasszal többet kérhetnének, a raktárokban álló nagymennyiség miatt legtöbb 70 banira számíthatnak a gazdák. A másik probléma a háromszéki termelőkre nézve, hogy idén nem csak nálunk, hanem Csehországban, Lengyelországban és Németországban is rekord mennyiségben takarítottak be burgonyát, azzal a különbséggel, hogy ezekben az országokban a szabványméretnek megfelelő krumplit termelnek, így sok helyen kiszorítva a hazait.

– Romániában a felvásárlási piacon is elég nagy a fejetlenség, sok esetben az üzletek feketén vásárolnak be, hogy ne kelljen áruforgalmi adót fizetniük az államnak, és nem a nagy termelőktől, inkább a háztáji pincékből veszik meg a krumplit, természetesen számla nélkül – nyilatkozta az igazgatónő.

A nagygazdák többsége nem osztja a kísérleti állomás azon vezetőjének véleményét, hogy a mérete miatt maradhat a nyakukon a sok pityóka.

Győri Miklós kézdivásárhelyi mezőgazdász úgy látja, valójában nem az sínylette meg a piacot, hogy többségben nagyméretű krumplikat termesztettek és inkább a kisebbekre volt kereset, hanem, hogy a kliensek igyekeztek mindenféle kifogással leverni az árakat, kihasználva az idei pityókadömpinget.

Ettől függetlenül a gond még megoldásra vár. Bajcsi Ákos mezőgazdász betakarított termésének negyven százalék még mindig a csarnokban hever, pedig a tavaly ilyenkor már mindent sikerült értékesítenie.

Mike Luiza szerint a mezőgazdasági igazgatóságnak és a polgármesteri hivataloknak több beleszólása kellene legyen a pityókatermesztésbe, hogy mindenki ne a saját feje szerint ültessen, és ne az az elv érvényesüljön, hogy majd csak eladom én az enyémet. Korlátozni kellene ezt a fajta kultúrát, esélyt adni a kukoricának, a mustármagnak, amelyek sokkal keresettebbek és jövedelmezőbbek.

Székely Hírmondó
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >