erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsöző csemeteüzlet
2011. október 27. csütörtök
Share this!
ImageAnnak ellenére, hogy a csapadékhiány miatt a feltételek nem mindenütt a legkedvezőbbek, a szakemberek minél több gyümölcsfacsemete és szőlőoltvány ültetését javasolják ezekben a hetekben, mivel – mint mondják – az őszi plántálás a tavaszival szemben legalább hat hónapi, esetenként akár egy évi előnyt jelenthet.

„A márciusi-áprilisi rügyezésig a gyökér jobban elhelyezkedik a talajban, hamarabb beindul a nedvkeringés, könnyebben megfogan az oltvány, s gyorsabb a növekedés, mint a tavaszi ültetés esetében” – magyarázta lapunknak Bakk Imre csombordi kertész. A gyümölcs-szaporítóanyaggal foglalkozó Profi Family vállalkozás vezetője és tulajdonosa tapasztalatból tudja azt is, hogy a csemetekertekben ilyenkor nagyobb a választék, így könnyebben beszerezhetőek a kedvelt fajták.

„Elég a műtrágyából”

A szakember a napokban a bukaresti IndAgra mezőgazdasági vásáron – ahol külön standdal volt jelen – újból meggyőződött, hogy a gazdasági válság ellenére országos szinten élénkülőben az érdeklődés a gyümölcstelepítés iránt. Igaz, nem annyira a továbbra is tőkehiányban szenvedő vállalkozók körében, mint inkább a gazdák, kistermelők részéről. Ez az érdeklődés szerinte egyes vidékeken olyan erős, hogy oltványból gyakorlatilag minden mennyiséget el lehet adni. Különösen sokan keresik a bőtermő, ugyanakkor az időjárás viszontagságainak ellenállóbb alma-, szilva-, körtefajtákat, szőlőnél pedig az olyan, kevesebb permetezést igénylő, nagy szemű csemegét, mint a Néró vagy a Souvenir.

„Egyre jobban érezhető, hogy a vásárlóknak elegük van a külföldről behozott, műtrágyával felfújt és túlvegyszerezett gyümölcsökből, s jobban bíznak abban, amit maguk termelnek meg” – mutatott rá Bakk Imre.

Fák a szőlőben

Bencze Zoltán avasújvárosi kertészmérnök szerint a vidéken az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elsősorban csombordi vagy enyedi csemetéket részesítenek előnyben, mert eddig az bizonyult a legmegbízhatóbbnak. Megfigyelhető azonban, hogy a múlt évi nagyobb szőlőtelepítések után (volt, aki kétezer nemes tövet ültetett), most inkább a gyümölcsfaoltványokra van nagyobb igény – erről tanúskodnak a települések határában levő, elhanyagolt szőlőparcellák is.

Menyhárt Lajos, a máramarosi részeken lévő Szinérváralja ismert kertészeti szakembere is megerősítette lapunknak, hogy a vidéken az alma-, körte-, szilvafacsemete iránt nagyobb az érdeklődés. Ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy az olcsó külföldi borok miatt a hazai termést egyre nehezebb eladni. Dull József sarmasági gazda is osztja véleményét.

Mindennek dacára az északnyugati régió települései – Halmi, Avasújváros, Béltek vagy Krasznadobra – a szőlőtermesztésben és borászatban is igyekeznek felzárkózni az ismert borvidékekhez. Bélteken például az utóbbi években ötven hektár szőlőt telepítettek, méghozzá szigorúan az uniós normák szerint. Ebben említésre méltó, hogy a dobrai Kallós Ferenc vállalkozó – akit a legnagyobb szőlőskert-tulajdonosnak tartanak a környék három megyéjében – egy nyertes uniós pályázat nyomán legutóbb 150 hektárnyi táblát ültetett be.

Sike Lajos, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >