erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Tánczos: kedvező az uniós agrárreform
2011. október 24. hétfő
Share this!
ImageA kistermelők és a fiatal gazdák támogatásának növelését, a nagyobb gazdaságok számára nyújtott szubvenciók korlátozását, valamint a kelet- és nyugat-európai országok között igazságosabban és kiegyensúlyozottabban elosztott mezőgazdasági támogatásokat ígéri az elmúlt héten előterjesztett Közös Agrárpolitikai (KAP) reformtervezet, melyet az Európai Bizottság a 2013 utáni időszakban léptetne hatályba.

Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár szerint egyértelmű, hogy az EB-nek az a terve, hogy minimálisra csökkentse a meg nem művelt területek, illetve a nem létező állatállományok után nyújtott támogatásokat. „A tervezet Románia számára több szempontból is kedvező. Egyszerűbbé válnak a kistermelőknek nyújtott támogatások, gazdaságonként fix összegek kifizetését vezeti be, a helyszíni ellenőrzések során pedig egyszerűsítenék és csökkentenék a kifizetési ügynökségek adminisztratív munkáját. Ez az államkasszának az ehhez kapcsolódó költségein spórolna, a kedvezményezettek pedig gyorsabban jutnának támogatáshoz” – mondta az államtitkár.

Rámutatott, mivel Romániában van nyilvántartva a legtöbb kistermelő – akik átlagban 3 hektáros földterületen dolgoznak –, az őket érintő reformok jelentősen megkönnyíthetik a támogatási eljárásokat. „A mezőgazdasági tevékenységgel felhagyó kistermelőket arra fogják ösztönözni, hogy földjeiket olyan gazdaságokra ruházzák át, amelyek szerkezetátalakítás, növekedés alatt állnak. A kisgazda az éves támogatási összeget a földterület leadása után is megtarthatja egyfajta életjáradék vagy korai nyugdíjazás formájában” – tette hozzá Tánczos Barna.

Aláhúzta továbbá, a reform másik fontos eleme a fiatal gazdálkodók induló tevékenységének a megkönnyítése. A felmérések szerint az európai mezőgazdasági termelők kétharmada 55 évesnél idősebb, a munkahelyteremtés serkentése, a fiatalok mezőgazdasági ágazatokban való elhelyezkedésének ösztönzése érdekében az agrárbizottság új kezdőtámogatás bevezetését javasolja, melyet a negyven éven aluli termelők igényelhetnek projektjük első öt évében. „Jelenleg a minisztérium is dolgozik a fiatal gazdákat érintő 112-es intézkedés egyszerűsítésén, mely szerint a fiatal gazdák ösztönzésére szánt támogatási összegek nagyságrendje is változna, az eddigi legfeljebb 25 000 euró helyett 40 000 euróra is lehetne pályázni” – mondta el az államtitkár.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >