erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Pusztít a műtrágya
2011. október 24. hétfő
Share this!
ImageAz ember által alakított környezetben egyre ritkábbak a vadon élő növények: ennek a mezőgazdaság intenzifikációja, mindenekelőtt a túlzásba vitt tápanyag-utánpótlás az oka – derítették ki kutatók 29 európai ország adatai alapján. Németország, Ausztria és Svájc agrártájain a legszembetűnőbb a vadon élő növények eltűnése.

Jonathan Storkey, az angliai Rothamstedi Kutatóintézet agrobotanikusa megkérte európai kollégáit, hogy szolgáltassanak neki országuk mezőgazdasági területeiről növényfajlistát, mérjék fel az egyes fajok gyakoriságát, illetve veszélyeztetettségét. Az így nyert adatsort összevetette az egyes országok veszélyeztetett fajait felsoroló vörös könyv listáival, és szembeállította a mezőgazdasági művelés intenzitásával. A statisztikai elemzésből nemcsak az derült ki, hogy a veszélyeztetett fajok száma a mezőgazdaság intenzitásával nő, hanem annak okai is megmutatkoztak.

A legfőbb bűnös a vegyszerezés, ezen belül is leginkább a műtrágyázás, csak azt követi a gyomirtók bevetése – fejtette ki Storkey a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint. További ok még a kis hozamú földek művelésből való kivonása és beépítése, hiszen pont ezeken a kevésbé termékeny földeken sok vadnövény nő. Ezenkívül a különböző művi beavatkozások, mint például a vízelvezetés, sem kedveznek nekik. Általános szabály, hogy minél nagyobb az átlagos terméshozam, annál több növényfaj veszélyeztetett a kultúrtájban. Az adatok először mutatnak rá az agrárterületek vadon élő növényeinek veszélyeztetettségére. Annak érdekében, hogy meg lehessen előzni a fajok gyors kipusztulását, védelmi intézkedések sürgős kidolgozására van szükség.

www.kronika.ro
Hozzászólások (1)add
Aaaaaaa......
Írta: Józsi bá , december 11, 2011
Szoval kezdenek felebredni,jobb keson mint soha...
Ami a vegyszereket illeti,m a gyomirtok megiscsak karosabbak a vadon elo fajokra,en igy vettem eszre.....
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >