erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kisgazda párti uniós agrárreform
2011. október 19. szerda
Share this!
Az elmúlt héten terjesztette elő az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) reformtervezetét a 2013 utáni időszakra. A tervezet a kistermelők és a fiatal gazdák aktívabb finanszírozását, a nagy gazdaságok támogatási összegeinek korlátozását, valamint a kelet- és nyugat-európai országok között igazságosabban és kiegyensúlyozottabban elosztott mezőgazdasági támogatások rendszerét tartalmazza.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős európai biztos, Dacian Cioloş által bemutatott tervezetről Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár kijelentette: a megreformált KAP innovációra ösztönöz, és konkrét célja kizárólag az aktív termelők támogatása. Bár az "aktív termelő" pontos meghatározására még várni kell, egyértelműnek tűnik a bizottság szándéka, hogy minimálisra csökkentse a meg nem művelt területek, illetve a nem létező állatállományok után nyújtott támogatásokat. "A tervezet Románia számára több szempontból is kedvező. Egyszerűbbé válnak a kistermelőknek nyújtott támogatások, gazdaságonként fix összegek kifizetését vezeti be, a helyszíni ellenőrzések során pedig egyszerűsítenék és csökkentenék a kifizetési ügynökségek adminisztratív munkáját. Ez az államkasszának az ehhez kapcsolódó költségein spórolna, a kedvezményezettek pedig gyorsabban jutnának támogatáshoz" – fejtette ki az államtitkár.
Mivel Európában Románia rendelkezik a legtöbb kistermelővel, akik átlagosan három hektáros földterületen dolgoznak, az őket célzó reformok jelentősen megkönnyítik a finanszírozási eljárásokat. A mezőgazdasági tevékenységgel felhagyó kistermelőket arra ösztönzik, hogy földjeiket olyan gazdaságokra ruházzák át, amelyek szerkezetátala­kítás, növekedés alatt állnak. A tervezet értelmében ugyanakkor a kisgazda az éves támogatási összeget a földterület leadása után is megtarthatja egyfajta életjáradék vagy korai nyugdíjazás formájában.
A KAP-reform másik fontos eleme lehet a fiatal gazdálkodók induló tevékenységének megkönnyítése. Mivel az európai mezőgazdasági termelők kétharmada 55 évesnél idősebb, a munkahelyteremtés serkentése, a fiatalok mezőgazdasági ágazatokban való elhelyezkedésének ösztönzése érdekében az agrárbizottság új kezdőtámogatás bevezetését javasolja, melyet a negyven éven aluli termelők igényelhetnek projektjük első öt évében. "Jelenleg a minisztérium is dolgozik a fiatal gazdákat érintő 112-es intézkedés egyszerűsítésén. A végzettségi fokozati szinten szeretnének könnyíteni, ami azt jelentené, hogy a kedvezményezetteknek a továbbiakban nem kellene kötelező módon középiskolai szintű mezőgazdasági végzettséggel rendelkezniük. A fiatal gazdák ösztönzésére szánt támogatási összegek nagyságrendje is változna, az eddigi legfeljebb 25 000 euró helyett 40 000 euróra is lehetne pályázni" – mondta el az államtitkár.
A területalapú támogatások is a reform szerves részét képezik. Ez Romániában 2007-től kezdve folyamatosan növekedett: míg négy évvel ezelőtt a SAPS 50,55 euró volt hektáronként, idén már 100,65 euróra emelkedett. A kedvezőtlen adottságú hegyvidéki területekre nyújtott közvetlen támogatás ugyanakkor idén több mint a duplájára, 107 euróra nőtt. A múlt heti brüsszeli egyeztetések eredményeként Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár azt a javaslatot terjesztette elő Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszternek, hogy a szaktárca saját felelősségre november-decemberre új kérésleadási periódust írjon ki a 112-es intézkedésre. A javaslat értelmében a pályázatok benyújtását november 28. és 2012. január 13. között várnák.

www.3szek.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >