erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Október 15-től kezdik utalni a területalapú támogatás-előlegeket
2011. október 13. csütörtök
Share this!
A területalapú támogatás hektáronkénti 100 euróra való növelése miatt tavalyhoz képest 8 millióval több, azaz közel 50 millió eurónyi SAPStámogatásban részesülhetnek idén a Hargita megyei gazdák. Az első előlegek folyósítását a kifizetési ügynökség már e hónap közepén elkezdi.

A csíkszeredai APIA-székházban tartott sajtótájékoztatón mutatta be tegnap Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Haschi András Péter, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója az idei és jövő esztendei területalapú és egyéb támogatásokkal kapcsolatos újdonságokat. „Az idei területalapú támogatásokból járó előlegeket már október 15-től kezdődően folyósítani fogjuk” – jelentette ki Tánczos, hozzátéve viszont, hogy az elmúlt évek elhúzódó kifizetési procedúráival ellentétben 2012. március 31- ig minden, a 2011-es esztendővel kapcsolatos gazdatámogatási kifizetést le akarnak zárni. Ennek célja az, hogy a kifizetések gyorsításával a gazdákat mind az őszi, mind a tavaszi munkálatok kapcsán akkor segítsék, amikor a legnagyobb szükségük van a pénzre.

Megjegyzése szerint az agrárium és vidékfejlesztés terén rendelkezésre álló források 30 százalék körüli lehívási hányadával Románia a fejlettebb uniós tagállamokkal egybevetve is jól szerepel. „Ez az év végéig bezárólag a hazai agráriumban több mint 3 milliárd euró effektív kifizetést jelent. A célunk az, hogy 2015 végére minden rendelkezésünkre álló eurót át tudjunk utalni a különböző projektekbe, területalapú támogatásokba, még akkor is, ha a napokban Brüsszelben megfogalmazott javaslat szerint elképzelhető, hogy csökken a rendelkezésünkre álló teljes összeg. Ugyanis jelen pillanatban is intenzív konzultálás folyik arról, hogy a vidékfejlesztési alapon belül a jelenlegi 80-ról 95 százalékra növeljék az uniós hányadrészt. Ez viszont nem azt jelenti, hogy több pénzt kapnánk az Uniótól, hanem azt, hogy kevesebbet kell nemzeti önrészként hozzátegyünk” – magyarázta Tánczos, hozzáfűzve, e módon próbálják javítani a nehéz helyzetben levő tagállamok pénzlehívási képességét.

Haschi András már az APIA és ügyfeleik közötti jó kapcsolatról beszélt, leszögezve, hogy az általa vezetett intézeten keresztül a Hargita megyei gazdák 2009- ben 37, míg tavaly több mint 42 millió euróhoz jutottak. Mint vázolta, a megyénkből az idén területalapú támogatásra jelölt több mint 185 ezer hektár után a gazdák várhatóan közel 50 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, főként hogy a 2007-ben hektáronként 50,5 euróról indult SAPS-pénz 2010-re 80,4 euróra, míg idénre hektáronként 100,6 euróra nőtt, azaz öt év alatt megduplázódott. Ehhez járulnak még hozzá a különböző nemzeti kiegészítő támogatási formák és csomagok, aminek keretében a szántóföldi növénytermesztők hektáronként 73, a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetben gazdálkodók 107, a magas természeti értékű gyepterületeket megőrző gazdák 124, a cukorrépatermelők 310, a talajt másodvetésű zöldtrágyával feljavító gazdálkodók hektáronként 130 eurós pluszforrást vehetnek igénybe. „A megfelelő támogatásokat kihasználva – mondta Tánczos – kiszámoltuk, hogy egy háromhektáros területen három fejőstehénnel gazdálkodó család éves szinten akár 1600 eurónyi támogatásra is szert tehet, azaz ha a kisgazdaság csak a ráfordítással és az állományfenntartással járó költségeket termeli is ki, a támogatásként kapott források így is a gazda tiszta nyeresége maradnak” – szögezte le az államtitkár.

Domján Levente, Hargita Népe
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >