erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Jövőtől - három értékjegy egy traktorért
2011. október 10. hétfő
Share this!
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezete meghívására látogatott el a tárcavezető a szervezet marosvásárhelyi, Laposnya utcai székházába, ahol Maros megye magyarlakta területéről érkezett gazdákkal találkozott.

Borbély László elöljáróban elmondotta, hogy egy éve, amióta az erdők felügyeletét és gondozását az Erdő-, Vízgazdálkodási Minisztériumtól átvette a környezetvédelmi tárca, más szemlélet érvényesül a zöld arany konzerválása, az erdőterületek kiterjesztése terén. „Mi másként látjuk a globális felmelegedés, a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozását az erdőterületek kiterjesztése révén, s abból, hogy az elmúlt évben a Környezetvédelmi Alapból hatszor többet költöttünk ilyen célkokra mint egy évvel korábban, pontosan 180 millió lejt utaltunk ki erdősítésre, gondolom meg is látszik ez a szemléletváltás. Az idén még nagyobb lesz az erre a célra kiutalt összeg, s jövőtől már sokkal több" – állította a tárca vezetője.

100 százalék

Csomós Attila, az RMGE-MAROS elnöke arról számolt be, hogy a sóváradi önkormányzat 31, a nyárádmagyarósi pedig 12 hektár klímaerdő telepítésére indított programot. Borbély László miniszter úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen fel kell használni a programok nyújtotta lehetőségeket, hiszen száz százalékos támogatást nyújt az alap, s az 5, illetve 15 éves futamidejű, az erdősítésért és az ezáltal kiesett mezőgazdasági nyereségért kompenzálja az erdőt, különösképpen pedig a klimerdőket telepítőket. A Mezőségen és a szászvidéken, Mezőrücsön és Szászkézden vannak hasonló, jó irányba mutató próbálkozások.

Roncstraktor-program – a jobbítás reményével

A szeptembertől beindult, november 10-ig tartó roncstraktor-program lehetőséget nyújt a régi, elavult, nagy üzemanyag-fogyasztású, már gazdaságtalanul használható traktorok és önjáró mezőgazdasági gépek tulajdonosainak, hogy 17 000 lejjel olcsóbban vásárolhassanak új mezőgazdasági gépet. A 10 évesnél „öregebb” traktorok leadása után a tulajdonos 17 ezer lejes értékjegyet kap, amit az új gép vásárlásánál hasznosít. A jelenlévők közül többen szóvá tették, hogy a 24 százalékos áfa túl nagy megterhelést jelent a mezőgépek vásárlóinak, és az értékjegyet nagyjából el is viszi.

Három értékjegy a láthatáron

A miniszter válaszában kitért arra, hogy az áfa-csökkentés nem az általa vezetett tárca hatásköre, ám folyamatban van annak elemzése, hogy az értékjegy (voucher) a szabadpiacon értékesíthetővé váljon. „Az elképzelés az, hogy a roncsprogram keretében egy-egy igénylő három értékjegyet használhasson fel. Gyakorlatilag az történne, hogy a saját vouchere mellé a szabadpiacon vásárol még kettőt – nyilván, a hivatalosnál alacsonyabb, szabadpiaci áron – így már 51 ezer lejjel fizet kevesebbet az új mezőgazdasági gépért. Van ugyan egy megkötés – az értékjeggyel való árhozzájárulás nem lehet nagyobb, mint a vásárlási ár 40 százaléka. Úgy működne ez, mint a jelenlegi roncsautó-program” – tájékoztatott Borbély László, aki reméli, hogy a roncstraktor-program következő újraindításakor – már a jövő évben – bevezethetik ezt a könnyítést.

A miniszter is kipróbálta

A székház előtt állt egy, a Brassó megyei Barcarozsnyón gyártott kínai Hoyo, 50 lóerős új traktor, amelyet már meg lehet vásárolni a roncstraktor-program keretében. A gyár jelen levő értékesítési igazgatója, Denisa Vasilescu asszony bemutatta a termékcsaládot és ismertette a forgalmazói árakat.

A résztvevők közül többen is érdeklődtek a gépek iránt, a miniszter maga is a traktor nyergébe ült és beindította a motort.

Bakó Zoltán, www.szekelyhon.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >