erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Csak félig tele a pálinkáspohár
2011. október 07. péntek
Share this!
ImageA napokban kezdték meg Szatmár megyében az idei pálinkacefre kifőzését. A szakemberek szerint az utóbbi évek átlagánál kevesebb nedűt tudnak kifőzni, a gyümölcspálinka minőségével viszont nem lesznek gondok.

A gyümölcstermés alapján a szakértők azt jósolják, hogy a tavalyhoz képest legalább 40-50 százalékkal kevesebb szilvóriumot főznek idén Szatmár megyében. „A késő tavaszi fagyok miatt az Avasban elpusztult a szilvatermésnek a fele, de jelentős károkat okozott a hideg Szatmár megye más részein is, például a Halmihegyen, Szatmárhegyen, Erdődön vagy Túrterebes környékén levő gyümölcsösökben – tájékoztatta a Krónikát Bencze Zoltán, a Szatmár Megyei Agrárkamara munkatársa. – Átlagot vonva elmondhatjuk, hogy a megyében fele annyi szilva termett idén, mint tavaly.”

A szakértő szerint az almapálinkára viszont nem lesz panasz. Bár a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almásokban a tavaszi lehűlés tönkretette a termés egy részét, a Szatmár megyei gyümölcsösök tulajdonosai nem panaszkodnak. Itt valószínűleg azért nem okozott kárt a termésben a fagy, mert az almafák később virágoznak. Bencze Zoltán szerint a termény minőségére nem lehet panaszkodni: kitűnően beérett a szilva és az alma is. A magas cukorfok miatt hamar kiforr a pálinka alapanyaga, így a termelők jó minőségű cefrét főzhetnek ki. Ez a szakértők szerint kiváló pálinkát eredményez. A szakértő úgy számol: idén a szilva várhatóan 5-6 liter pálinkát ad majd egy mázsa gyümölcs után, és 100 kilogramm almából jó esetben 7 liternyi kisüstit főznek majd. Mivel az alapanyag ebben az évben kitűnő minőségű, a gazdáknak ezentúl csak arra kell figyelniük, hogy megfelelően kezeljék a montot, mivel ha nem bánnak hozzáértő módon a cefrével, nem lesz finom a pálinka.

Mint kifejtette: nagyon kell vigyázni arra, hogy a cefre ne penészedjen meg, a másik fontos dolog pedig az, hogy az edényeket a megfelelő időben lefedjék, ugyanis ellenkező esetben elpárologhat belőle az alkohol. Ezért nem árt időnként fokolóval ellenőrizni a cefrét. A főzés szabályait is szigorúan be kell továbbá tartani, hisz ez is jelentős mértékben befolyásolhatja az ital minőségét. Ki kell venni például a megfelelő mennyiségű rézelejét belőle, és odaégetni sem szabad a cefrét, mert különben rossz ízű lesz a pálinka.

Babos Krisztina, www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >