erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Jelenlegi holdfázis

CURRENT MOON

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyógyítóak, fűszeresek...
2007. július 09. hétfő
Share this!
ImageA kezdő kertészek hajlamosak minden vadon termő növényt kiirtandó gyomnak tekinteni. Ebben támogatják őket a hivatásos kertépítők is , hiszen egy építkezés után legegyszerűbb a kert maradványait a törmelékkel együtt legyalulni, elszállítani, és vastagon új termőföldet teríteni mindenhova.

Ez így nincs rendjén! A gyomok a talaj takarásával, télen elkorhadó zöldtömegükkel, gyökereikkel lazítják, javítják a talajt, védik a kiszáradástól, az eróziótól, növelik a humuszréteget. Elég csak arra gondolni, hogy a gyep feltörése utáni évben kiválóan fejlődnek olyan tápanyagigényes növények, mint az uborka, a káposzta. A gyomok jó jelzőnövények is, a talaj állapota leolvasható a rajta kifejlődött gyomtársulás fajösszetételéről.

Sok „gazról” derült ki, hogy értékes vitaminforrás, gyógynövény. A tavaszi ökopiacon (is) kapható tyúkhúr, gyermekláncfű, cickafark, csalánlevél, később a porcsin, ezek a kertben is kíméletet érdemelnek, persze bizonyos korlátok között kell őket tartani. A gilisztaűző varádics rovarriasztásra alkalmas, a fekete nadálytő levelei a paradicsomnak adnak magas káliumtartalmú takaróanyagot. Sokat a szépségéért érdemes meghagyni. A ligeti zsálya, a festő pipitér, a szamárkenyér, a vadbükköny szépen elfér az évelőágyásban, de a katáng, a sokféle hölgymál, oroszlánfog, vadsárgarépa, cickafark öntözés nélkül is virít egész nyáron. A múlt század elején a Budai–hegység rétjein még kaszálni lehetett a májusi margarétát, a magyar zergevirágot. Ezeket a piacokra hordták, ki is pusztultak már, de a kertekben újra megtelepíthetők. Az utóbbi évek szélsőséges meleg nyarain is megtapasztalhattuk, hogy a siralmas képet nyújtó, gondosan gyomirtózott kukorica- és napraforgó maradványok mellett az eredeti növényzet, a szárazságtűrő honos fajokból álló erdősávok, rétek, rézsűk alig mutatták az aszály jeleit. A természetes kertben a gyep telepítése is egyszerűbb. Ha rendszeresen kaszálunk egy területet, ott előbb-utóbb rét lesz, a termőhelynek megfelelő virágokkal tarkítva. Az erősen taposott helyeken pitypang, cickafark, útifű, a nedves réteken százszorszép, veronika, libapimpó bújik meg a sokféle-fajta fű között. Hogy milyen is közelről egy vadvirágos rét, Weöres Sándor így írta le:

Húsos kövirózsa tapad a sziklán,
Fölé-ível a kunkorgó lila Macskafarkú veronika,
Vadszekfű átnyúlik bogáncs-kalitkán,
Szitakötő borong hajnalka titkán
S hajlongni kezd, recés szárnyát kinyitván…


A cickafark (Achillea millefolium) nemcsak az embert, a kertet is gyógyítja, minden növénynek jó szomszédja, a komposztot is hasznos anyagokkal gazdagítja. Vérzéscsillapító hatását már az ókorban is ismerték, a monda szerint Achilles ezzel gyógyította meg barátja súlyos sebesülését a trójai háborúban, innen kapta a növény a nevét. „…De a régi Magyarok királya Chába vagy Csába úgy látszik, nem kevéssé esmérhette a füveket, mert az ütközetben meg-sebesíttetett maga rendes Magyar Hadi Seregét, egy Fűvel, mellyet Csába irének, attól az időtől fogva most is neveznek, a Táborban meggyógyította…” – írta Csapó József Orvos Doktor 1775-ben. Szent László király is megtalálta népe számára a háborúk után pusztító döghalál ellenszerét, de erről Arany Jánost hallgassuk meg!

…Ismeretes fűnek volt az a levele,
Melynek a nép száján keresztfű a neve.
S monda László:
„Ime gazdag kegyelmében
Füvet adott Isten csodálatosképen,
Melytől enyhülést vesz a dühös nyavalya
S megszűn öldökölni a halál angyala.”

Adta kézről kézre, hadd ismerje minden,
Ismeré azt a nép, szedett abból menten,
Szájról szájra terjedt híre a csodának:
A sír szélén állók visszafordulának…

...A fűnek pedig, hogy lenne emlékezet,
A „keresztfű” helyett ada másik nevet:
Felragadt az új név, s a füvet ma is még
Szent László füvének híja a magyar nép.

Visszatérve a cickafarkhoz, kora tavasszal szedik friss levélkéit, és nyersen fogyasztják vértisztító hatásáért. A kaszálás miatt a gyepben nem tud kivirágozni, ezért az évelő virágok közé is ültessünk egy pár tövet, hogy a virágos hajtásból is tudjunk szedni, szárítani teának.

A pitypang (Taraxacum officinale) méltatlanul üldözött gyom a kertben! Először is nincs szebb, mint a virágzó gyümölcsfák alatt a sárga, illatos virágokkal teli pázsit. A méhek is gyűjtenek róla, különösen a hűvös reggeleken, mielőtt a gyümölcsfavirágok nyílnak. Virágzás előtt szedett levélkéi még nem keserűek, salátaként fogyaszthatók. Mélyen a talajba nyúló karógyökerei mentén levezeti a csapadékot a talaj mélyebb rétegeibe.

A csalán (Urtica dioica) nedves, nitrogéndús helyeken, többnyire a komposzt mellett jelenik meg, kora tavasszal szedhetők levelei, kiváló vérszaporító. Még a virágzás előtt kell az erjesztett csalánlé készítéséhez is megszedni a hajtásait.

Az erdei szamóca (Fragaria viridis) sok fajtáját megtaláljuk erdei tisztásokon, ezeket könnyű megtelepíteni a kertben félárnyékos helyen. A termések kiemelkednek a levelek közül, ezért nem szennyeződnek a sártól, és nem is rothadnak, mint a kerti eper nagy szemű bokrain. Másnaponként lehet szüretelni illatos, zamatos gyümölcseit egész júniusban. Indáival gyorsan terjed, de négy-ötévenként augusztusban érdemes áttelepíteni, nehogy elöregedjen. A gyümölcsök aromája olyan erős, hogy a kerti fajtákból szedett közé keverve már néhány szem feljavítja a gyümölcsjoghurt ízét! A mélyhűtőben is érdemes keverten elrakni. A leveleket teának gyűjthetjük.

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) virágzása a nyári napfordulót jelzi. Ekkor jár a nap a legmagasabban az égen, és ezt az erőt rejti a virágok teája a téli fényhiányos depresszió leküzdésére. Virága olyan szép, hogy az évelők között is helye van, de nem könnyű megtelepíteni. Elhúzódva, évek múlva csírázik, és csak ott, ahol akar. Kutassuk fel a közeli réten, domboldalon, innen is meg lehet szedni a virágot, a terméses ágakból pedig vigyünk be a kertbe, és szórjuk le olyan helyre, ahol nyugodtan csírázhat.

szaszbio.atw.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >