erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Dinnyeoltás tök alanyba
2011. március 22. kedd
Share this!
ImageFeketegyarmaton Komlósi Imre zöldségtermesztőt és családját komoly munkában találjuk, ugyanis a táskarádió zenéje, szórakoztató műsora mellett tök alapra dinnyét oltanak.

Ami kétféleképpen történhet: laterális módon, vagyis a tökpalánta két levele közötti hajtást az egyik levéllel együtt, ék alakban levágja a szárról, majd a dinnyepalánta szárát hasonló ék alakban elvágja, majd a két vágást pontosan egymásra helyezve, egy apró csipesszel összefogja őket. Ugyanakkor a felesége, Emma és az anyósa, Nótáros Irma ékoltást végez, vagyis a tökpalántát a két levél közötti hajtás mellett behasítja, a dinnyepalántának a szárát két oldalról nyesi ék alakúra, amit belehelyez a hasított nyílásba, majd a csipesszel összefogják a két növényt. Komlósi Imre szerint, ezzel a módszerrel gyorsabban megy a munka, de több tapasztalat, könnyű kéz szükséges hozzá. Az összeillesztés nagyjából egy hét alatt nő össze, ami után a csipesz levehető. Az alany külön ilyen célra kifejlesztett tökfajta, aminek a magját ugyanúgy meg kell vásárolni, mint a dinnyéét. Külön kell elvetni a dinnyét, külön a tököt.

Magyarországon ezzel a módszerrel állítják elő a dinnyepalánták 60-70%-át, mert így a töknek a gyökere ellenállóbb a betegségekre, a hidegre, a melegre. Nálunk viszont még kevesen alkalmazzák az oltás módszerét. Komlósi Imre szakkönyvekben tanulta, majd kikísérletezte, és annyira belejött a munkába, hogy óránként 120-at is képes beoltani. Szükség is van a haladásra, mivel feleségével, anyósával és egy segítséggel együtt 25 ezer szálat kell beoltaniuk, mivel béroltást is vállalnak. Vagyis, mindenki megvásárolja a kiszemelt fajta tök-, illetve dinnyemagot. Kétféle alany létezik: lopótökbe vagy interspecifikus fajtába lehet oltani, utóbbi igen erős növekedést biztosít a növénynek. Nagyon könnyen felszívja a földből a tápanyagot, ezért ha a talaj túl van tápozva, az megérzik a dinnye ízén. Tehát nagyon vigyázni kell a nitrogén, illetve a kálium adagolására. Maga csak 2 hektár dinnyét akar termeszteni, ahova 6000-7000 szálra lesz szüksége, a többit megrendelésre oltják. Szerinte kiváló hatékonysággal, hiszen alig kerül olyan, amelyik nem nő össze.

Az oltófólia melletti sátorban mintegy 100 ezer zellerpalánta zöldellt, amelyeket már ki lehet ültetni a szabadba. Mivel 3 sorozatban vetette, a növekedésük is hasonlóan alakul, vagyis huzamos ideig lesz eladó. Fejes salátából annyit kíván termeszteni, hogy a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan, egész évben legyen friss salátája. A változatossá tétele érdekében 7 salátafajtával kísérletezik. Mindet le akarja tesztelni, hogy megéri-e a többletbefektetést. A magvak ültetését közvetlenül újév után kezdték el apró dobozokba, amelyek az elektromos termosztáttal működtetett keltetőben csíráztak, bújtak ki. Mindezek mellett kígyóuborkát, csípős paprikát, paradicsomot egy, édes paprikát négy fóliasátorba kíván ültetni. A 4000 négyzetméteres összterületű fóliasátrakban pontosan be van osztva, melyik zöldség, mikor, mekkora területen kerül táptalajba. A nagy sátorba kígyóuborka és csípős paprika kerül.

Számításai szerint, a 3 fóliasátornyi fejes saláta április elején vagy közepén piacra kerülhet, de a 4 fóliát elfoglaló kígyóuborka is hamar termőbe fordul. Már ideje is, mivel január elejétől több mint 20 tonna szenet eltüzelt a sátraknak a fűtésére.

Komlósi Imre az értékesítéstől tart a legjobban, mivel az import áru betódul az országba. Reméli, a vámintézkedések megszigorításával az import csökkenni fog. Nagyon felbosszantotta Adrian Cioloş EU mezőgazdasági biztosnak a kijelentése, miszerint a romániai parasztok nem akarnak a nagy áruházaknak termelni, miközben oda egyszerűen nem lehet bejutni, de hivatalosan sem lehet működtetni egy zöldségtermesztésre szakosodott vállalkozást. Mindez azt jelenti, nem ismerik a hazai valóságot – kesergett dinnyeoltás közben Komlósi Imre kertész.

Balta János, www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >