erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Vízhiány fenyegeti a világ mezőgazdaságát, kevés lesz az élelem
2011. január 17. hétfő
Share this!
A világszerte több mint egymilliárd embert foglalkoztató mezőgazdaság súlyos válságban van, mivel az egyre szűkösebben rendelkezésre álló víz fő fogyasztójának számít, miközben hatalmas mennyiségű üvegházgázt állít elő – figyelmeztet a Worldwatch Institute elemzésében.

A klimatológiával, energetikával, mezőgazdasággal és a zöld gazdasággal foglalkozó kutatóintézet jelentése szerint az élelmiszertermelésbe és a vízügybe való beruházások valóságos forradalmára van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a készletek hosszú távon fenyegető kimerülése. „A mezőgazdaság ma ismert formájában válságban van” – hangsúlyozzák a State of the World 2011 (A világ állapota 2011) című kiadványban.

A szerzők szerint az eddigi kutatások alapján világos, hogy az élelmiszertermelés növekedése önmagában nem elegendő az éhezés felszámolásához: 1980 és 2009 között közel 55 százalékkal bővült a globális árpa-, kukorica-, köles-, zab-, rizs-, rozs-, cirok- és búzatermelés, miközben tovább nőtt az éhezők száma, és az országok élelmiszer-önellátási képessége is romlott.

A jelentés következtetése szerint a fejlődő országoknak még nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a kisléptékű és kevésbé intenzív mezőgazdaság fejlesztésére, ezzel ugyanis csökkenthetnék függőségüket az élelmiszerimporttól és a nemzetközi piacoktól. Hangsúlyozzák, hogy a kistermelők kulcsszerepet játszhatnak a jelenleg mintegy egymilliárd éhező élelmezésében.

„A figyelemreméltó fejlemény az, hogy a kormányok a mezőgazdaság sokévi mellőzése után most újra beruháznak az ágazatba, és elsőbbséget biztosítanak a kistermelőknek ... Felismerik a nők, az infrastruktúra, a biztonsági hálók és a helyi piacok fontos szerepét... Mindez hatalmas potenciált jelent az éhezés felszámolásában” – érvelnek a tanulmányban.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a 2050-re akár 40 százalékkal is bővülő világnépesség, valamint a folytatódó gazdasági növekedés erősen fokozza majd az élelmiszer – azon belül a hús -, valamint a takarmány és a rostnövények iránti keresletet, így a kormányoknak sürgősen meg kell hozniuk a reformokat, hogy felkészülhessenek e változásokra.

A washingtoni székhelyű Worldwatch Institute 2004 óta minden évben megjelenteti A világ állapota című kiadványát, amelyben éves értékelését adja a globális szintű, akut környezeti kihívásoknak, valamint innovatív lehetőségeket és gyakorlatokat vázol kezelésükre.

Kossuth Rádió/MTI
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >