erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Csúcson az európai búzaár az ausztrál árvíz miatt
2011. január 10. hétfő
Share this!
ImageCsúcsra emelkedett ma az európai malmi búza jegyzése, mert az ausztráliai árvíz komoly szállítási fennakadást okozott és tovább növelte a globális gabonaellátást övező aggodalmakat.

A januári malmi búza tonnánkénti ára egy százalék drágulással rekordszintre, 255,00 euróra emelkedett az Euronext párizsi határidős árupiacon. Az MTI szerint a chicagói terménytőzsdén (CBOT) a búza ára közel öthavi csúcsra, 8,10-3/4 dollárra emelkedett vékánként (36,35 liter) – írja az Agromo nitor.hu.

Válaszul a magas gabonaárakra, idén nő a búza vetésterülete Európában és az Egyesült Államokban, ugyanakkor a kínálatban helyileg hiányhelyzetek alakulhatnak ki – hívta fel a figyelmet az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO. 2010-ben a globális búzatermés 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál, és ezzel 648 millió tonna körül alakult. A visszaesés oka elsősorban az oroszországi terméscsökkenés, a nyári rekordmértékű szárazság után.

Nemcsak a búza, általában a szemesgabona-termés is kevesebb volt globálisan 2010-ben: a FAO 2,216 milliárd tonnát vár a korábbi előrejelzésében szereplő 2,239 milliárd tonna helyett.

A szerényebb 2010-es betakarítás után a búzatermésnek a 2011/2012-es idényben legalább 3,5 százalékkal kell nőnie a FAO becslései szerint, ahhoz, hogy ne süllyedjenek kritikusan alacsony szintre a világ búzakészletei. Bár globálisan emelkedést jósol, a FAO konkrét becsléseket nem közölt a 2011-es várható globális búzatermésről – idézi az MTI az előrejelzést.

www.nyugatijelen.com
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >