erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Terméscsökkenés a kemikáliák miatt
2007. július 07. szombat
Share this!
ImageAmerikai vizsgálatok szerint a talajok vegyi anyagokkal (például növényvédő szerekkel) való szennyezettségének hatására csökken a talaj a nitrogén megkötéséért felelős mikroorganizmusainak aktivitása , ami a termés csökkenéséhez vezet. A becslések szerint a veszteség mértéke a lucernánál akár 30-35 százalék is lehet.

A szennyező anyagok jelenléte megzavarja a pillangós növények és a velük szoros kapcsolatban élő nitrogénkötő baktériumok közötti vegyi kommunikációt, ennek következtében a nitrogénmegkötésben és a talaj tápanyagellátásában nélkülözhetetlen szimbiotikus kapcsolat károsodik.

A vizsgált ösztrogénhez hasonló tulajdonságú vegyi anyagokról már bebizonyosodott, hogy az állatok hormonális szabályozását is befolyásolják. A most végzett vizsgálatokban úgy találták, hogy a növények közötti fitoösztrogéneken alapuló kommunikáció szintén károsodik. Bár a kutatások során a lucerna és mikroorganizmusainak kapcsolatát vizsgálták, valószínű, hogy hasonló zavarok jelentkeznek a többi pillangós növénynél is. A laboratóriumi vizsgálatok során a lucerna fejlődését 6 héten át vizsgálták. A kutatás során öt lehetséges kommunikációzavaró vegyi anyag (DDT, metil-paration, pentakloro-fenol, biszfenol-A, krizin) hatásait elemezték részben a mikroorganizmusokkal beoltott, részben azoktól mentes talajon termesztett lucerna esetén. Az első három anyag rovarirtó szer, a biszfenol-A műanyagadalék, a krizin pedig lóhere által termelt fitoösztrogén. A vizsgálatok során a legjobban a mikrobákkal kezelt, leggyengébben pedig az azok hiányában fejlődők, illetve a pentakloro-fenollal kezelt növények fejlődtek. A többi vegyi anyag hatása eltérő mértékben csökkentette a növekedést.

A kutatók tapasztalatai alapján a gyengébb szimbiotikus kapcsolatok miatt a növények lassabban fejlődnek, így a vetés után csak később kaszálhatók. A lassabb fejlődés eredményeként gyakran az elvárható évi 3 kaszálás helyett csak kettő lehetséges, ami a termés harmadának kiesését jelentheti.

Bár a fenti anyagokat ma már jellemzően nem használják a mezőgazdaságban, azok mégis megtalálhatóak a talajban, a korábbi használat, vagy például a környezeti szennyeződések által. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálati eredmények alapján a fenntartható mezőgazdálkodásban igen fontos a növényi kommunikációt zavaró anyagok jelenlétének megelőzése.

greenfo.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >