erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Génmódosítás: nincs konszenzus
2010. szeptember 30. csütörtök
Share this!
ImageEzúttal sem jutottak egységes álláspontra az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei a génkezelt növények engedélyezési rendszerének megváltoztatásáról Brüsszelben.

A hétfői eszmecserén a miniszterek azt az európai bizottsági javaslatot vitatták, amely kezdeményezte, hogy az uniós tagállamok a jövőben szabadon dönthessenek arról: teljes területükön, vagy egyes övezeteikben engedélyezik, korlátozzák, vagy megtiltják a géntechnológiával módosított (GM) növények termesztését. A találkozó előtti nyilatkozatokból kiderült, több delegáció már általánosságban sem ért egyet a bizottság előterjesztésével.

Az olasz és a francia miniszter, Giancarlo Galan és Bruno Le Maire például egyöntetűen azt hangoztatta, hogy a közös uniós mezőgazdasági politika alapelvének mond ellent, ha korábban közösségi hatáskörbe utalt döntéseket nemzeti illetékességbe terelnek vissza. Ugyancsak egyértelmű nemet mondott a német delegációt vezető Robert Kloos. Spanyolország, és számos más tagállam szintén élesen bírálta a javaslatot.

Helyszíni források szerint a bizottság számára egyértelmű támogatást csak az osztrák, a holland és a magyar delegáció jelzett. Jelenleg az EU-ban elméletileg uniós szinten engedélyezett a génkezelt növények termesztése, és a tagországok csak tudományosan igazolt egészségügyi vagy környezetvédelmi érvekre hivatkozva tilthatják meg. Több tagállam azonban, köztük Magyarország is, elsősorban tudományos aggodalmak miatt heves ellenzője az ilyen termékeknek, így az említett lehetőséggel élve nemzeti tilalmi záradékokat tart érvényben.

a href='http://www.kronika.ro' target='_blank'>www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >