erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Támadnak a levéltetvek
2007. július 07. szombat
Share this!
ImageAz elmúlt időszakban fülledt, párás, meleg időjárás uralkodott, délutánra rendszeresen megjött a zápor, a zivatar, sajnos gyakran jégesővel.

Ennek következtében a sűrű növényállományban, például a burgonyában, a dúsan növő paradicsomban tartós nedvesség alakult ki, s ez elősegítette a burgonyavész, illetve a paradicsomvész fellépését.

A betegség tünetei már megjelentek: az alsó leveleken szürkészöld, vizenyős, majd zöldesbarna foltok formájában. A védekezéshez a metalaxil, cimoxanil, efozit-Al hatóanyagú, felszívódó típusú készítmények alkalmazása szükséges. A késztermékben az előbbi hatóanyagot általában kiegészítik valamilyen kontakt hatású komponenssel, például rézzel, mankocebbel, így a szer teljes hatást nyújt. A permetezést eső után végezzük el, amikor a növényzet megszáradt. Ha pedig folytatódik az esős időjárás, nyolc-tíz naponta meg kell ismételni a kezelést.A burgonyabogár kártétele is szembetűnő, már a lárvák rágják a leveleket. A bogár szereti a paradicsomot is, s talán legjobban a tojásgyümölcsöt, tehát ezeken a kultúrákon is figyeljünk megjelenésére. A burgonyabogár elleni védelmet nehezíti, hogy a kártevő hamar hozzászokik minden hatóanyaghoz. Éppen ezért ajánlott bevetni a legújabb fejlesztések eredményeit, például imidakloprid, tiakloprid, tiametoxam hatóanyagú készítményeket, de használhatjuk a hagyományos benszultap, foszalon hatóanyagú szereket is. Érdemes váltogatva használni a készítményeket, ezzel is lassítjuk a kártevő alkalmazkodását az adott hatóanyaghoz.A paprikát jelenleg a baktériumos foltosság támadja, de a levéltetvek és az atkák is felszaporodóban vannak, s szívogatásukkal tönkretehetik a növényt. Levéltetvek ellen foszforsav-észter hatóanyag (diazinon, dimetoát) vagy az új nikotinszármazékok valamelyike használható. A takácsatka ellen speciális atkaölő szert (például piridaben, bifentrin, propargin hatóanyagú) kell bevetnünk. A levéltetvek elleni védelemre nagy hangsúlyt kell helyezni, mert a vírusbetegségeket is terjesztik. A vírussal fertőzött növényeken a termés alaktalan, deformálódott lesz. A baktériumos betegség a leveleken, a száron, de a termésen is megjelenő vizenyős, barna foltokban mutatkozik meg. A foltok nagyobbodnak, összefolynak, alaktalanná válnak. A betegség következtében korai levélhullást tapasztalunk, a bogyó értéktelenné válik. Védekezésre a réztartalmú, illetve kasugamycin hatóanyagú készítményeket ajánljuk.

Szabad Föld,eu-info.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >