erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Mégsem korlátozza a gabonaexportot Ukrajna
2010. augusztus 26. csütörtök
Share this!
Az ukrán kormány nem korlátozza a gabonakivitelt - közölték szerdán Kijevben. Az ukrán vezetés szerint rendeződött az orosz exporttilalom miatt felbolydult világpiaci helyzet, és a terméscsökkenés sem indokolja a kivitel korlátozását. A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna kormánya korábban az exporttilalom bevezetését fontolgatta. Eredetileg a kabinet augusztus 18-i ülésén kellett volna határozni az ügyben, a döntést azonban elhalasztották.

A kérdés azt követően vált aktuálissá, hogy az évszázados aszállyal és pusztító tűzvészekkel sújtott Oroszország megtiltotta a gabona kivitelét, aminek hatására az ukrán aggodalmak szerint előfordulhat, hogy megugrik a kereslet az ukrán termények iránt, és így gabonahiány alakul ki a 46 millió lakosú országban. Viktor Szlauta miniszterelnök-helyettes viszont szerdán közölte, kormánya szerint nem fenyeget ilyen veszély, és így nincs is szükség az export korlátozására.

Szlauta szerint európai és amerikai szállítók töltik be az űrt, amely az orosz export kiesése miatt keletkezett, a magasra felszökött világpiaci gabonaárak pedig már normalizálódtak. Az Ukrajnát sem kímélő szárazság miatt azonban a tavalyinál kevesebb jut exportra - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Tavaly 46 millió tonna gabonát takarítottak be Ukrajnában, és ebből 21,5 millió tonnát adtak el külföldön. Ágazati becslések szerint az idén 15 millió tonnára csökkenhet az export.

mti / manna.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >