erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Jelenlegi holdfázis

CURRENT MOON

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Csigalassú támadás
2007. július 06. péntek
Share this!
ImageA nedves, őszies idő kedvez a csigáknak: szabadon garázdálkodnak a veteményben. Néha csak belerágnak a hízott retekgumóba, paradicsomba, de az is előfordul, hogy totális pusztítást visznek véghez, tarra rágják a kertet.Két csiga megy az autópálya mellett. Az egyik megszólal:
- Menjünk át.
- Nem lehet. Oda születni kell.


Image


Az sem kellemes egyébként, ha elárasztják kertünket a nyálkás állatok, s keresztül-kasul csúsznak a teraszon. Szörnyű érzés rájuk lépni.

Ha növényeinket féltjük, akkor a meztelen csigák megjelenésekor kell aggódni. A házas csigák csupán megjelenésükkel és az utánuk maradó csiganyállal károsíthatják esztétikailag a kertet.

Image


A meztelen csigáknak, vagy más néven házatlancsigáknak nem nőtt meszes házuk. Testük nyálkás, szelvényezetlen.

A tarajos házatlancsigák feje mögött ellipszis alakú "pajzs" található. A húsos növényeket kedvelik, jellegzetes rágásfelszínt hoznak létre a károsított növényeken. Nem kímélnek se dísznövényt, se zöldséget. Az őszi erdők gombaállományát is előszeretettel megdézsmálják, bosszúságot okozva ezzel a gombagyűjtögetőknek.

Image


Kártételük könnyen felismerhető, a növényen a megszáradás után ezüstösen fénylő csiganyál marad vissza. A simatestű házatlancsigák zömökebbek, hátuk nem tarajos. Mozgásuk lomha és nagy nedvességigényűek.

A csigák nedves időjárás esetén szaporodnak el tömegesen. Párás klímájú üvegházakban is károsíthatnak.

Az esős Angliában is aktívan kell harcolni a "hajléktalan" csigák károsítása ellen. Az angliai gazdák államilag, évente összesen 20 millió (!) fontot kapnak a csigák elleni sikeres védekezéshez.

Image


Ha már túl sokan tobzódnak a kertben, akkor kézzel is összeszedhetjük őket, bár ez nagyon hosszadalmas munka, és nem is minden esetben bújnak elő az állatok hívó szóra - azért érdemes megpróbálnunk a lehetlent. Ha hatékonyabb megoldást szeretnénk, akkor a védendő területet kerítsük körbe csigahálóval. De beszerezhetünk műanyagból vagy fából készült csigakerítéseket is. Használatuk egyszerű, a csigakerítésen belül szorult csigákat alkonyatkor, elemlámpa fényéánél gyűjtsük össze.

Image


Egyszerűbb és környezetkímélőbb viszont, ha valami finomsággal csalogatjuk elő a károsítókat. A csigáknak jó ízlésük van, nagyon szeretik a sört.

Tegyünk a kert kritikus helyére egy sörösüveget, néhány ujjnyi nedűvel az alján. A mohó csigák szépen felcsúsznak az üvegen, bemennek az üveg száján, de kifelé - talán ebben az alkohol is közrejátszik - már nem találják meg az utat.

Ezt az üveget viszont tartalommal együtt nem tanácsos visszaváltani...

Bálint András - Horváth Hajnalka,biopiac.net
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >