erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Jelenlegi holdfázis

CURRENT MOON

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Biológiai növényvédelem
2007. július 06. péntek
Share this!
ImageNémi iróniával azt mondhatjuk a biológiai növényvédelemről, hogy az nem más, mint egerek irtása macskákkal. Némileg pontosabban: élőlények alkalmazása károsítók gyérítésére és irtására. Persze ennek is seregnyi határesete van, például, ha mikroorganizmusokkal termeltetünk szérumokat, és azokkal kezeljük a beteg embert, állatokat vagy növényeket?

De ne menjünk bele ebbe az útvesztőbe és maradjunk a kertek biológiai védelménél. Ennek sokféle módszere áll a rendelkezésünkre. A kártevő rovarok irtásában nagy segítséget nyújtanak az énekes madarak, például a cinegék és a harkályok. Sok rovart pusztítanak a kertekben élő emlősök közül a sünök, a denevérek és a vakondokok. Ugyanezen okból nagyon hasznosak a békák, a gyíkok és a siklók. A hasznos, rovarpusztító rovarok közül mindenki jól ismeri a katicabogarakat, amelyek egy nyáron több ezer levéltetűt falnak fel. Hasznosak a fátyolkák, a fülbemászók, az aranyos bábrabló és a fürkészdarazsak egész sora, amelyek között van olyan is, amely liszteske ellen vethető harcba - igen sikeresen.

Az utóbbi egy-két évtizedben eredményesen alkalmaztak gombákat gombabetegségek és állati kártevők ellen.

Faromoncsapdák használata

ImageKezdjük azzal, hogy a rovarok világában a hím és a nőpéldányok egymástól eltérő illatanyagokat választanak ki. Mivel a látásuk nem nagyon éles, rajzás idején a párok többnyire a szaguk alapján találnak egymásra. A műanyagból készült csapdában, egy kapszulában a nőstény gyümölcsmolyok illatanyagát halmozzák fel. A rajzó hímek keresik a nőstényeket és beleragadnak a csapda alsó, ragacsos anyaggal bevont lapjába. A hímek tehát ily módon elpusztulnak, a nőstények pedig pártában maradnak, nem termékenyülnek meg, tehát utódoknak se adhatnak életet. A nemzedék tehát összeomlik, a kártevők nem szaporodnak tovább.

A módszert az árutermelő gyümölcsültetvényekben a rajzás idejének és intenzitásának megállapítására használták. A kertekben azonban ha minden második-harmadik fára felfüggesztünk egy megfelelő szaganyagot tartalmazó feromoncsapdát, akkor az olyan mértékig csökkenti a káros rovarok állományát, hogy gyakorlatilag nincs is szükség vegyi növényvédelemre.

Dr. Bálint György,biopiac.net
Hozzászólások (1)add
...
Írta: Rozi , március 17, 2010
En a mult evben Magyarorszagrol szereztem be sarga lapokat.
Nagyon elegedettt voltam veluk.Kevesebbvolt a nyuves almam , habar a tavaszi lemosanal ,mas szert nem hasznaltam.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >