erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Jelenlegi holdfázis

CURRENT MOON

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A magyarországi biopiacok története
2007. július 06. péntek
Share this!
ImageA kizárólag ellenőrzött, garantált biominőségű termékek, élelmiszerek árusításának a gondolata a Biokultúra Egyesület vezetőségében merült fel 1991-ben. Akkor még a budai Török utcában lévő egyesület a Szabó Erin Könyvtár előtti téren rendezte meg először 1991 májusában a biovásárt. A második piac júliusban volt, ezt követően havonta szerveztek piacot.

ImageElőször csak havonta egyszer, a hónap utolsó szombatján volt biopiac. Ez az árusítás mellett környezetvédelmi és kulturális programokkal is párosult, találkozó helye lett az ökoszemléletű embereknek. Később a bioélelmiszerek iránti igény növekedésével minden héten volt biopiac. A termelők később már 200 km-ről is jöttek termékeikkel. A kis tér egyre szűkebb lett a piac számára, másrészt a tér két oldalán lévő út zsúfoltsága nem felelt meg az egészséges bioélelmiszerekkel szembeni elvárásoknak. Bár a piac termékei bio minőségűek voltak, a környezet nem.

1991-ben a Biokultúra Egyesület új vezetése a teendők között elsők közé sorolta egy új, kultúrált, egészséges környezetben lévő helyre áttelepíteni a piacot. A döntés helyesnek bizonyult, a Marczibányi téri Művelődési Központ udvara megfelelő volt. A Török utcai piaccal ellentétben zöldövezetben, bekerítve, területe elég nagy a megnövekedett forgalomnak. A piaci rend kidolgozásával, állandó piacfelügyelő alkalmazásával az ökopiac minőségileg, mennyiségileg magasabb szintre került. Bevezették a piaci árak hetente történő regisztrálását. A piac áttelepítése szükséges és az események által igazoltan helyes döntés volt.

A Marczibányi téri piac - beszerezve a szükséges hatósági igazolványokat, engedélyeket - 1999 októberében indult. A Török utcai hagyományokhoz híven az árusítás mellett kulturális programok is szerepeltek. A nyitást a perbáli citerazenekar műsora tette hangulatossá.

Az ökopiac rendezett, szigorú működési rendjének fenntartásáról Rasztik Viktória okl. kertészmérnök gondoskodik, aki 1999 tavaszától a Török utcai, majd a Marczibányi téri ökopiac piacfelügyelője.

Az egyesület aktív reklámmal, szórólapokkal, médiakampányokkal tette ismertté. 1999 októbere és 2002 októbere között csak a Biokultúra újságban számos cikk, ismertetés, felhívás jelent meg, több, mint az előtte lévő 8 évben összesen.

A fentieknek is, de a garantált minőségű bioélelmiszerek iránti igénynek is köszönhető, hogy a piac forgalma mind termelői oldalról, mind a vásárlók részéről igen erősen megnövekedett. 2001-ben az igények alapján a piac már egész évben működött és működik. A szombati nap mellett szerdánként az egyik ökogazda működteti az ökopiacot.

A piac éves forgalma a becslések alapján meghaladja az évi 80-100.000 millió forintot. Piaci napokon a termelők forgalma 1-5 M Ft-ra tehető, a forgalomtól függően.

A piacon jelenleg kb. 40-45 árusító kínálja a biotermékeket, kézműves termékeket, kozmetikumokat, illetve kiadványokat.

Bioélelmiszer esetében a piacon csak a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrző szervezettel szerződésben álló, az ellenőrző szervzet által igazolt, tanúsított bioélelmiszer árusítható. Az árusok zöld színű tanúsító lapon az átállt, a sárga színű tanúsítvánnyal az átállás alatti állapotukkal jelzik a vásárlók felé, azaz, hogy termékük már átállt, illetve átállás alatt lévő területről származik.

Dr. Solti Gábor,biopiac.net
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző