erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Háztájira fogott erdélyi borpiac
2010. április 11. vasárnap
Share this!
ImageCsávossy György szerint a hazai kistermelőknek a saját pincéjükben érdemes értékesíteni a bort

A kisebb borászatok egyetlen túlélési lehetősége a termékeik köré szervezett turizmus – mondta az ÚMSZ-nek adott interjúban Csávossy György, a nagyenyedi borászok egyesületének tiszteletbeli elnöke. Szerinte az erdélyi pincészetek költségesebben tudnak termelni, mint a dél-amerikaiak, így általában nem éri meg külföldre szállítaniuk.

Mennyire érintette a borászati ágazatot a gazdasági válság?

– Valahogy túlélik a krízist azok a kistermelők, akik befektetéssel vagy kölcsönből, akár ömlesztett, akár palackozott bort forgalmaznak. De éppen csak, tekintettel arra, hogy egyelőre az üzlethálózatokban még nem jelentek meg termékeik. Számukra jelenleg az egyetlen túlélési lehetőség a borturizmus, és ez működik is Nagykárolytól Nagyenyedig.

A kisebb pincészeteknek sokkal előnyösebb, ha a külföldi vendég a saját üzletükben szerzi be a bort és ott fizet, mintha kivitel révén forgalmaznának, ahol a legalsó polcra kerülnének palackjaik, pedig minőség révén magasabb „besorolást” érdemelnének.

Miért nem éri meg a kisebb szőlősgazdáknak exportálni?

– Nagyobb az előállítás költsége, mint például egy chilei bor esetében, amely az ottani termelési körülményeknek, és főleg az éghajlatnak köszönhetően olcsóbb. A peronoszpóra, lisztharmat, a szürke és barnarothadás miatt nálunk nyolc permetezésre van szükség mostanában, és – bármennyire környezetbarátok vagyunk – vegyszerek nélkül nincs termés.

A borkivitel a nagyobb cégeknek – mint a Jidvei, Murfatlar, a Cotnari vagy a Dealu Mare – járható út, amelyek megengedhetik maguknak, hogy alacsonyabb áron forgalmazzanak. Vannak üdítő kivételek is, Balla Géza Arad-hegyaljai borai versenytársai tudnak lenni a villányiaknak, Kadarkája pedig világelső. A ménesi boroknál jobb Magyarországon nincs, hiszen az ottani síkságon, délvidéki homokos vidéken nem adja az opálosi dombokon megszokott minőséget.

Csávossy György: sok múlhat 2010-ben az állami támogatásokon A 2010-es várható gazdasági növekedés mennyire befolyásolja a szektor szereplőit?

– Az a kérdés, hogy milyen állami támogatások lesznek az uniós területi támogatások mellett, amelyek sokszor csak papíron léteznek. Lehet panaszkodni a hatóságoknál, a megyei vezetőség olykor anyagilag is segít, például a kiállításokon való részvételben (többek között a borút kiépítésén munkálkodnak). Még egy példát említve, az enyedi kistermelők munkájának elismeréseként borászati laboratóriumot állítanak fel Enyeden.

Milyen ötletei vannak arra, hogy a mai körülmények között sikeres legyen egy borászat?

– Ebből a szempontból azt kell mondanom, hogy jól állunk. Az engedéllyel rendelkező pincészetek nálunk ugyanúgy beszerezték a korszerű feldolgozási gépeket, az automatizált prést, zúzót, bogyózót, palackozót, dugaszolót, szűrőszerkezetet mint a technológiai szempontból élenjáró magyarországiak. A március végén szervezett borversenyen, tulajdonképpen nem a borokat versenyeztettük, hanem mi gyakoroltuk a borok díjazásának, pontozásának a módszerét.

A nyugati országokhoz képest, hol állunk borkultúra tekintetében?

– Nagyon le vagyunk maradva. Bár mindent megteszünk ez ellen. Jómagam is jelentettem meg cikkeket, ma is kaptam például felkérést, hogy a Sapientia konferenciáján tartsak borbemutatót. Sokszor például indító italnak borpárlatot, konyakot kínálunk, ami nem helyes. A franciák ezzel fejezik be az étkezést, a végén, kávé mellé szolgálják fel. Egy háziasszony – hiszen Nyugaton a bort nem a férfiak, hanem a nők vásárolják – amikor szombatonként elmegy a szupermarketbe bevásárolni, tudnia kell milyen ételhez, milyen bor illik. A halhoz például száraz, savanykás fehér bor, a pecsenyéhez vörös, a szárnyashoz könnyebb vörös, a szőrméshez, vadhoz karakteresebb vörös bor jár, akárcsak az aromás sajtokhoz.

Mekkora a borpiac Romániában, s ezen belül az erdélyi?

– Az országban nincs több 220 ezer hektár szőlőültetvénynél, a legnagyobb termőhelyek pedig a Kárpátokon túlra esnek. Erdély legfeljebb egynegyedét adja ennek, a minőség szempontjából viszont a fehér borok szempontjából egyértelműen vezet. Ami a vörösborokat illeti Arad-hegyalja megállja a helyét, de – mivel több a nagy termőhely – a Valea Călugărească, Urlaţi és Dealu Mare vidéke dominál.

forrás: www.umsz.manna.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >