erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Februári teendők a kertekben
2010. február 03. szerda
Share this!
Február régi, magyar neve Böjtelő hava. Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lesz, de ha keményen fagy, vége a télnek – tartja a mondás. Ugyanez vonatkozik Mátyás napjára is. A kertekben el lehet kezdeni a munkálatokat.

Enyhe, csendes, napos időben hozzá lehet látni a gyümölcsfák törzsének tisztogatásához. A lehántott kéregmaradékokat gondosan összegyűjtve el kell égetni, mert közöttük nagy számban húzódnak meg a betegségek spórái, valamint a kártevők áttelelő tojásai.

Az egyik legfontosabb növényápolási munka a metszés. Ennek időpontját az időjárás határozza meg.

A másik fontos munka a gyümölcsösök lemosása!

Az almatermésűeknél az alábbi betegségek visszaszorításában játszik szerepet a tavaszi lemosó permetezés: tűzelhalás (Erwinia), varasodás, lisztharmat, gombás baktériumos ágelhalás. A csonthéjasoknál monilia, tafrinás levélfodrosodás, gnomónia, gombás és baktériumos ágelhalás ellen védekezhetünk eredményesen.

A tavaszi lemosó permetezések hagyományosan a réztartalmú szereken alapulnak. Erre a hatóanyagra a növénypatogén baktériumokban és gombákban nem alakul ki ellenálló képesség.

A szőlőlemosó permetezését tavasszal sokan nem végzik el, pedig nagyon is indokolt. A rezes lemosás szükséges lenne a kordonkar-elhalások és az agrobaktériumos golyva elleni védelemhez. A kéntartalmú szeres lemosás az áttelelt, az aránylag gyenge telet átvészelő ivaros szaporítószervek, a kleisztotéciumokból kiinduló lisztharmatfertőzés megakadályozása miatt szükséges, például bordói lé + kén FW.

A szőlőtőkék megmetszésének legkedvezőbb időpontja körülbelül 2 héttel rügyfakadás előtt van, vagyis éghajlattól függően február közepe és március vége között.

A hónap második felében már lehet a szabadban vetni. A kevésbé fagyérzékeny fajták ültethetők. Ügyeljünk a vetésforgóra a zöldségtermesztésben is. Ahol káposztaféle, paradicsom, paprika volt tavaly, most nem szükséges komposztot tenni, ha idén hagymát, borsót, sárgarépát, zöldbabot vetünk.Ebben a hónapban intenzíven indul a palántanevelés. Fektessünk nagy hangsúlyt erre a fontos munkára. Jó minőségű, edzett palánta nélkül nem számíthatunk bőséges, minőségi termésre.Fagymentes talajba elültethetjük azokat a virághagymákat, amelyekről megfeledkeztünk. Ezek később fognak nyílni.Egyes nyári virágoknak, mint az oroszlánszáj vagy a verbéna, több hétre van szükségük, míg nyílni kezdenek. Ha most előneveljük az ablakpárkányon, lerövidíthetjük a várakozási időt. Az edényeket töltsük meg termőfölddel, szórjuk rá a magvakat, és szitáljunk ezekre egy vékony réteg földet. Jól nedvesítsük meg, és takarjuk le műanyag fóliával.

Meg kell metszenünk a nyáron virágzó díszbokrokat, méghozzá radikálisan. Minden előző évi ágat vágjunk vissza két rügyig vagy egy rügypárig.

Nemcsak a kertben, hanem a cserépben vagy virágládában nevelt klematiszt is rendszeresen kell nyírni, hogy megőrizze virágbőségét.

A kapaszkodó szárakat kurtítsuk le 20–50 centi magasságig a föld fölött.

Nem szabad ilyenkor metszeni a tavasszal virágzó bokrokat: aranyeső, boglárkacserje. Némelyik bokor, mint a levendula, megsínyli, ha a levéltelen, öreg ágrészekig visszavágjuk.

www.nyugatijelen.com, Cepan Claudiu agrármérnök
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >