erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Egészséges a mértéktartó borfogyasztás
2010. február 02. kedd
Share this!
Image A vörösbor tannint, azaz csersavat tartalmaz, amely a szőlőgerezdek kipréselésekor keletkezik. A csersav tehát természetes tartósítószer, ami a bor érésének és kifejlődési folyamatának alapvető alkotóeleme. Ugyanakkor a csersav antioxidánsként is viselkedik, vagyis lassítja a vörösbor öregedési folyamatát. Talán ugyanilyen hatással van az emberi szervezetre is, ha ésszerű mértékben fogyasztják.

Serge Renaud tudós kutatásai azt bizonyítják, hogy a normális és ésszerű borfogyasztás csökkenti az általánosan elterjedt betegségekből származó elhalálozási arányt. Az alkoholtartalmú ital összetevői küzdenek a rák ellen, és orvosolják a vérkeringési zavarokat. Renaud a Bordeaux Egyetemen végzett kutatásai során azt is megállapította, hogy a vörösbornak csak akkor van jótékony hatása az emberi szervezetre, ha napi 2–3 pohárnál nem fogyasztunk többet. Ha a szakemberek által ajánlott mennyiséget fogyasztjuk, akkor a napjainkra jellemző betegségek elhalálozási aránya akár 35 százalékkal is csökkenhet. A vörösborfogyasztás 35 százalékkal csökkenti a vérkeringési problémák okozta, és 18–24 százalékkal a rákos halálesetek arányát. Renaud kutatási alanyai két kategóriába sorolhatók: a semmiféle alkoholt nem fogyasztók és a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók kategóriájába. A felmérésben hasonló nemű, etnikumú és korcsoportú személyek vettek részt. A vizsgálat eredményei a Francia Paradox néven váltak ismertté világszerte. Olyanok is akadnak, akik a kutatás eredményeit egyszerű spekulációnak tartják, hiszen a franciák sokkal több bort fogyasztanak, mint például az amerikaiak, ugyanakkor többet is termelnek.

Egy orvosi jelentésből számomra az is kiderült, hogy a borfogyasztás bizonyíthatóan egészséges és hatékony a krónikus betegségek elleni küzdelemben, ha étellel együtt vesszük magunkhoz a nedűt. Optimális esetben segíti az anyagcserét, megakadályozza bizonyos káros zsírok lerakódását. Ez többnyire az alkohol hatására történik, de a borban található fenolos vegyületek a vérrögök keletkezését gátolják meg.

A Harvard Egyetemen végzett kutatások során az is kiderült, hogy a kisebb mennyiségű borfogyasztás csökkenti az epekövesedést, főleg nők esetében.

A dániai származású dr. Thomas Truelsen (Koppenhágai Egyetem) szerint pedig az ésszerű borfogyasztás a szívroham okozta elhalálozások arányát csökkenti. De azt is olvastam, hogy a szklerózis és az emésztőrendszer elrákosodása ellen is hatékony a mértéktartó borivás.

A tanulság az, hogy „minden jóból megárt a sok”, ezért ne vigyük túlzásba a borfogyasztást. Egészségünkre talán jótékony hatással van napi 2-3 pohár bor, de ha bevitelét túlzásba visszük, számos egészségügyi problémát okozhat, és ezt nem csak az alkoholizmusra értem. Arról se feledkezzünk meg, hogy ne üres gyomorra igyuk a bort, hanem étkezéseink során kísérőként.

szabadsag.ro, Szabó Zoltán, sommelier
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >