erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Kevesebb magyarországi bor kerül a piacra
2010. január 07. csütörtök
Share this!
ImageA román borpiac szereplőihez hasonlóan a magyarországi termelők is az egyre növekvő borbehozatal miatt aggódnak. Ennek ellenére jó évjárattal számolhattak 2009-ben.

Az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a pincékben a 2009-es szüretet követően, miközben a magyarországi borfogyasztás egyes becslések szerint átlagosan évente 3 millió hektoliter – írja az MTI.

A kevesebb alapanyag ellenére a szőlő felvásárlási ára nem emelkedett, hanem még az egy évvel korábbi nem túl magas összeghez képest is csökkent. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott: a piaci feszültségek egyik oka a szűkös hitelforrás.

Ennek következménye az is, hogy jó néhány termelő jelentős csúszással, vagy egyáltalán nem kapta meg a felvásárlóktól a pénzét. Egyébként is rendkívül alacsony volt a szőlő felvásárlási ára. A fehér szőlő kilójáért 35–40, a kék szőlőért 70–75 forintot kínáltak a felvásárlók. A piacra nyomást gyakorolja az egyre növekvő borbehozatal is.

Egyes pincészetek az olcsó olasz nedűt választották a magyar helyett, amivel elkerülhetik a készletek finanszírozásának terhét. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat mintegy 400 ezer hektoliter olasz bor magyarországi behozatalát valószínűsíti.

Ez a nagyságrend már alkalmas a magyarországi borpiac megzavarására. Horváth Csaba szerint ez annál inkább kellemetlen, mert 2009-ben kifejezetten jó évjárattal számolhattak a borászok, különösen éppen a vörösboroknál.

www.kronika.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >