erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A borkészítés lényege, hogy a bor magán hordozza származási térségének jegyeit
2009. december 05. szombat
Share this!
ImageSzabó Zoltánt, az erdélyi származású, Kanadában élő magyar borszakértőt a Wine International Magazine Who’s Who in Canada című cikke az egyik legkiemelkedőbb borszakértőként mutatta be a világnak. A kiváló szakembert kérdeztük a gasztronómiai tanácsadásról, a romániai borokról és kedvenc erdélyi ételéről.


Image
„A minőség javításával és jobb marketingstratégia kialakításával lehetne fejleszteni a román borexportot”– Miben áll a gasztronómiai tanácsadás, és mennyire elterjedt Romániában?

– A gasztronómiai szakértelem nagyon fontos egy vendéglátóipari közeg étlapjának és borlistájának okos és precíz összeállításához, valamint a vendégek számára legtetszetősebb kivitelezés megvalósításához. Nagymértékben ezen múlik a vendéglő, szálloda pénzügyi sikere. Az étlap és itallap összeállításánál figyelembe kell venni, hogy milyen ételek népszerűek, és ki mit szeret. Ugyanakkor az étlapnak kompatibilisnak kell lennie a borlistával, mert jobb ízű az étel, ha ésszerűen párosítjuk borokkal. Másik fontos tényező az ár, amelyet mindenképpen az igény és minőség függvényében kell meghatározni. A vendéglátóipari egység elhelyezkedése is befolyásoló tényező: egy falusi kocsma nem ajánlhatja azt, amit egy tengerparti luxusvendéglő. Emellett a kiszolgálás, felszolgálás is lényeges. A felszolgáló személyzetnek, a pincéreknek kívülről kell ismerniük az ajánlatokat, az étlapot és a borokat, amit csakis vendéglátóipari képzés során lehet elsajátítani. Minél tájékozottabbak a pincérek, általában annál nagyobb a fogyasztás. Persze az is lényeges, hogy az alkalmazottak szeressék a munkájukat. A pincérkedést jól jövedelmező szakmának tartom, a sommelier úgyszintén kiváló szakma, amihez komoly hozzáállás, sokéves gyakorlat, iskolázottság, folyamatos továbbképzés szükséges.

Hihetetlennek tűnik, de még egy lokál berendezése is sokat számít, amikor sikeres vendéglők, szállodák működtetése a cél.

Manapság a marketing- és reklámstratégia is szerves része a sikernek, de a legbiztosabb az, ha az ajánlat kedvező, jó minőségű termékeket kínál, és ezért szóbeszéd tárgyává válik, hiszen egy barát vagy ismerős személyes ajánlata többet ér egy újságcikknél.

Ha minden tényező adott, akkor a szerencsétől kis mértékben függ az étterem sikere.

Azt tapasztaltam, hogy Erdélyben rengetegen nyitnak szakmai tudás nélkül vendéglőt, ami hamarosan be is bukik. Egyelőre nem elterjedt a gasztronómiai tanácsadás ebben a térségben. Egy szakmabelit alkalmazni pedig nem is lenne olcsó, de talán olcsóbb, mint a befektetett pénzösszeget elveszíteni. „Ki minek nem mestere, annak a hóhéra” – tartja a régi közmondás.

– Szerinted melyek a legkiválóbb romániai borok és miért?

– Az Ovidiu Könnyét egyedinek és érdekesnek találom. A Küküllő-menti Rieslingek is jók, és ittam nagyon jó Feţească Albat vagy Leánykát is. Néhány Feţească Neagră szőlőfajtából készült vörösbor is kellemes, és a nemzetközi szőlőfajtákból készült Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Merlot is kiváló száraz bor. A Feţească Regală vagy Királyleányka szőlőből pedig nagyszerű desszertborok készülnek a botrytis cinerea (szürkepenész) jótékony hatásának köszönhetően.

– Mi különbözteti meg a román borokat a többi ország boraitól és milyen más ország boraihoz hasonló vonásokkal rendelkezik a hazai nedű?

– A román borokat az különbözteti meg más országokétól, hogy általában csak romániai szőlőfajtákból készülnek. Külföldi befektetéssel támogatott borászatok nemzetközileg is elfogadható borokat készítenek, amelyeknek egyedi karakterük, íz- és zamatviláguk van. A borkészítés lényege szerintem az, hogy a bor magán hordozza származási térségének jegyeit, a borvidék „ujjlenyomatának” rajta kell lennie a poháron. Ennek kihangsúlyozásához pedig szakmai felkészültség és akadémiai tudás szükséges. Éppen ezért semmilyen más ország boraihoz nem hasonlíthatók, mert bennük is felfedezhetőek a romániai borvidékre jellemző jegyek.

– A román borok öt százalékát exportálják. Szerinted mivel lehetne fellendíteni a hazai borok külföldi forgalmazását?

– A minőség javításával és jobb marketingstratégia kialakításával lehetne fejleszteni a román borexportot. Ugyanakkor több ilyen jellegű állami és Európai Uniós program beindítására is szüksége lehet. Külföldi befektetések jelenléte is sokat segítene, és szerintem a turizmusért felelős minisztérium is jobban odafigyelhetne a szőlőtermő vidékekre.

– Mint gyakran hazalátogató szakember, mi a véleményed Románia lakosságának borkultúrájáról?

– Az ország lakosságának sajnos fogalma sincs a megfelelő bor és ételpárosításról, az átlagosnál alacsonyabb szintű a borkultúrájuk más országok lakosságáéhoz képet. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek ne csak igényesek, hanem tájékozottak is legyenek az általuk elfogyasztott ételről és italról. A gasztronómia több annál, hogy jól lakjunk és megrészegedjünk.

– Melyik a kedvenc erdélyi ételed, és milyen bort javasolsz hozzá?

– Természetesen édesanyám főztje a legjobb. De imádom a töltött káposztát jól lehűtött, száraz Rieslinggel vagy a fűszeres báránytokányt száraz Pinot Noir-ral és a marhasültet bormártással, Feţească Neagraval, illetve a diós kalácsot ötéves Ovidiu Könnyével. S persze reggelire a kocsonyát, szalonnát vöröshagymával, jófajta szilvapálinkával.

D. I.,szabadsag.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >