erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Hogyan készül az Ovidiu Könnye vagy Lacrima lui Ovidiu
2009. október 17. szombat
Share this!
ImageKétségkívul Erdély (és egyben az egész ország) legegyénibb és legérdekesebb bora. Stílusát illetőleg a csemege, desszertborok kategóriájába tartozik. Mitöbb, az egyéni metódus által készítendő bor (többnyire a Muscat Ottonel szőlőfajtából) enyhén "edzve" (vagy erősítve és ugyanakkor tartósítva) van egy szőlőből készült, nagyon magas alkoholtartalmú (95%) semleges borpárlattal, ami az erjedés kezdete előtt adódik hozzá a musthoz. Ezt a folyamatot avinálásnak nevezzük. A legenda szerint ez a folyamat 1678 óta van használatban, az angol-francia háború napjaitól kezdve, amikor a brit kereskedők brandyt töltöttek a borba, hogy a hosszas szállítás eredményeként bekövetkező ecetesedést megelőzzék. (Az általam jobban elfogadható valtozat az, hogy a fentebb körülírt folyamat atyja Arnaud de Villeneuve a Montpellier Tudomanyos Egyetem tagja aki már a XIII. században tökéletesítette ezt a borászati módszert). Ugyanezzel a tehnikával készülnek a kitűnő malagai es madeirai borok, ugyanakkor Dél-Franciaország számos Vin Doux Naturel (természetesen édesedett) borai. Portói borok keszítésénél is ugyanez az elv műkodik, habár kevés külombégekkel. Tölgyfa hordókban erjed és érlelődik évekig (5, 12 stb.) öregedik piacra kerülése és fogyasztása előtt ez az isteni nedű. Gyönyörűséges és gazdag illatú és ízű - aszalt gyümölcs, barackos, mézes, diós, karamellás, pergelt cukor stb. - a hosszútávú fahordóban történő tárolása következményeként, ugyanis a fa, mikroszkópikus pórusain keresztül, oxigént bocsájt a 300 és 500 literes hordókba es ennek a természetes folyamat hatásának köszönhetően alakul ki a bor egyéni aroma- és zamatvilága. Az általában 15% alkohol tartalmú és eléggé édes bor tudomásom szerint az ókori római költő, Ovidius-nak köszonheti a nevét. Ugyanakkor Ovidiu a neve egy kis falunak is, nem messze Murfatlar-tól (ahol Murfatlar saját a borászata és szőlősei talalhatók) Constanţa megyében. Ez a csemegebor likörként is kezelhető szervírozás tekintetében, tehát 6 - 8 celsius fokon fogyasztandó ideálisan, nem nagy mennyiségben, likőrös poharakban és diós palacsintával mennyei. Murfatlar, az orszag egyik legnagyobb borészata, az első és egyetlen szőlőtermelő vidék ahol ez a különleges bor keszül. Az árban nem magas, nemzetközileg elismert és kompetitív bor az én egyik személyes hazai kedvencem. Várom az emailjeiteket, vélményeiteket, ötleteiteket és ajánlataitokat, hogy miről szeretnétek olvasni es tanulni a borok és gasztronómia világából. Mindenkit üdvozlök a messzi távolból.

Tisztelettel,
Szabó Zoltán, Sommelier
International Sommelier Guild tagja
Magyar Sommelier Szövetség tiszteletbeli tagja
Wine Writers' Circle of Canada tagja

Toronto, Kanada
2009 október havában
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

www.gardening.ro
Hozzászólások (3)add
...
Írta: Csaba , december 14, 2013
Én tegnap voltam Szatmárnémetiben és a Auscha-n ba vettem 6 üveggel na meg a Lacrima Lui Ovidiu 12 est is megvettem. Csak az az érdekes hogy a cimken egész lent az volt írva kiss betüvel hogy "Rosu" na meg a címke sem volt ojan mint amit két éve vettem az egy kicsit sárgásab volt ojan mimt a papirusz. Erre mi a véleményetek?
...
Írta: Bernadett , szeptember 14, 2013
Ezt a bort hogyan lehet megrendelni Magyarországra?
Tisztelettel:
B
1132.Budapest , Magyarország
Írta: Szabó Zoltán , január 29, 2012
Üdvözöllek
Érdekes történetem van a Lacrima lui Ovidiu borral.Én mint "normális" székely ember nagyon szeretem a jó bort.Abból is az édeset.Tehát ha valamerre járok mindég vásárolok egy-két palackkal.
Van egy kis gyűjteményem és mindég fejlesztem.1994-ben jártam Konstancán és az egyik vendéglőben találtam rá.Természetesen az egész palackkal elfogyasztottuk majd rendelni szerettünk volna,de a pincér kijelentette,hogy csak ennyi volt és hogy nem nagyon isznak belőle az ottaniak.Másnap elmentünk Murfatlarra ,hogy töltsük fel a készleteket.Természetesen mikor előálltunk,hogy 10 db.palackkal szeretnénk csak nagyot néztek nem jött hogy higgyék,pedig a palackozó üzem boltjába voltunk.
Természetesen végül kiszolgáltak ,csak úgy kellett nekik is összegyűjteniük(gondolom raktárból).Az érdekesség az volt ,hogy nem ugyanazon évjáratúak voltak,ezért elnézést is kértek,majd mikor érdeklődni kezdtem,hogy van-e régebbi évjárat ,úgy 30-40 éves(ugyanis ezek a borok nagyon jól megőrzik tulajdonságaikat)csak megint néztek ránk és azt mondták hogy 10 éves a legrégebbi,de abból is csak kevés van.Ezt azért meséltem el,hogy Romániában érdekes módon nem szokás a régi borokat értékelni(ezért nem is tesznek el belőlük).Itt Magyarországon az asszunk nagy hagyománya van ,van is egy pár régi palackom.Mindenesetre nagyon finom bor a Lacrima lui Ovidiu és ha majd az idén megyek Romániában megint feltankolok egy pár palackkal.Ami az eredetét illeti nekem a helyiek azt mondták,hogy 2000éves hagyománya van és a régi Trákoktól maradt rájuk a termesztése.Természetesen nem lehet leellenőrizni,lehet hogy akkor még szőlő sem volt Dobrodeaban. Hát ennyit erről az igazán ízletes és értékes borról.

Üdvözöllek és maradok Tisztelettel
Ui.A nevünk csak véletlen egybeesés.

Szabó Zoltán
Budapest,2012.01.29

Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >