erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Mediterrán hangulat a kertben: a leánder
2007. július 05. csütörtök
Share this!
ImageA mediterrán vidékek éke a virágba borult leánderbokrok. Fehér, rózsaszín, vörös, ritkábban sárga színű virágai kereteket is gyakorta díszítenek. Ázsiából származik, ahol vadon nő, de már Magyarországon is kedvelt dísznövény, balkonládákban, cserépben nevelik, mivel télen nem tartható a szabadban. Nevét a vizek görög istenéről, Néreuszról kapta, és lányairól a Nereidákról, akiket hableányok néven emlegetnek a legendák.

ImageA leánder (Nerium Oleander) örökzöld, könnyen nevelhető növény. Sokféle talajtípushoz alkalmazkodik, lényeg, hogy földje ne legyen túl nedves. Nem szereti, ha túlöntözik, éppen ezért a nyári forró időszak kivételével elegendő neki az aláhulló esővíz. Nyáron három-négy naponta egyszer kell megöntözni. Amennyiben nincs kiültetve, hanem cserépben tartjuk, egy-két naponta locsoljuk, lehetőleg a reggeli, vagy koraesti időpontokban.

Fénykedvelő növény. Ha cserépben vagy ládában tartjuk, tegyük lehetőleg napsütötte helyre. Lakásban a déli fekvésű ablak az ajánlott. A hőséget jól bírja, a hideget is viszonylag jól tűri, ám a fagyos időszakban rakjuk fagymentes pincébe.

ImageA fiatal növényeket cserépben vagy ládában is nevelhetjük akár több évig is. Ebben az esetben érdemes virágokra kifejlesztett tápoldattal is kezelni. Gyökerei gyorsan nőnek, hamar kitöltik a kisebb cserepeket. Ha szükséges, vágjuk vissza ezeket a gyökereket, illetve a hosszabb szárakat kb. 40-60 centiméteresre. Így a következő nyáron is dúsan fog virágzani. Nem érzékeny a betegségekre, ám levéltetvek megtámadhatják.

Metszéssel fa formájúra is alakíthatjuk. Vágjuk vissza a törzs alján lévő új hajtásokat. Így gyorsabban nő, és alul idővel felkopaszodik. Ha meghagyjuk az alsó hajtásokat formás, dús bokor nevelkedik belőle. Ha nyurga lesz, vagy megbetegszik bátran vágjuk vissza egészen alacsonyra. A szinte csonkig visszavágott növény is megújul, ha gyökérzete ép, és friss hajtásokat, virágokat hoz a következő nyáron.

A gyönyörű növény minden része mérgező. A régi Rómában patkányok, egerek irtására használták. Olaszországban ma is távol tartják tőle a háziállatokat. Állatra, emberre egyaránt veszélyes. A leánderligetekben hosszasan időző pásztorok néha rosszul lettek a növényből kipárolgó illóolajoktól. Méreganyagai a szívizomra hatnak, ezért kis mennyiségben, megfelelően adagolva szívbetegségek gyógyítására alkalmas. Nagy mennyiségben azonban halálos méreg. Levelét, virágát szájba venni nem ajánlott.

holgyforum.hu
Hozzászólások (1)add
respond
Írta: GayleRocha31 , december 21, 2011
One admits that our life seems to be expensive, nevertheless we need cash for various things and not every man earns big sums money. Thence to get fast business loans and just financial loan would be good way out.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >