erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Érdekességek és tévhitek a borok világából
2009. október 11. vasárnap
Share this!
ImageAz előző cikkekben arra kerestük a választ, hogy „Miért ennek a bornak az ára 3 euró és a másiknak 100 euró”, a válasz eléggé komplexre is sikerült.

Említettem, hogy a földrajzi poziciónak és éghajlati égövi elhelyezkedésnek is meghatározó jellege van az árakkal kapcsolatban. A borászat hírneve, a presztizs sokat számít! Kína nemcsak az egyik legnagyobb borvásárló a világon, hanem az egyik legnagyobb bortermelő ország is! Voltam olyan helyen az észak kínai Shanxi tartományában, ahol a Grace nevezetű borászat tulajdonosa arról is gondolkodott, hogy egy óriási melegházat építsen a szőlőse elé. Ha ez megtörténik egy biztos, azoknak a boroknak az ára sem lesz kevés.

Az ideológia és elképzelés, személyes életfelfogás kérdése is árakat szabályozhat. Vannak, akik imádják a borokat és a borkészítést s nem jövedelem forrásként kezelik a dolgot, de olyanok is, akik üzleti szemszögből tekintik a készítésüket. Hallottam, hogy ha a globális éghajlat felmelegedés így folytatódik, akkor még Alaszkában is szőlőt fognak termeszteni! Különeben magának a felmelegedés kézzel fogható és talán veszélyes tüneményének is hatása lehet majd a borok árára.

Utolsó sorban ne feledjük a napjainkban végbemenő gazdasági válság által keletkezett és árakat meghatározó szituációt. Azt is tapasztaltam, hogy a nők általában jobban befolyásolva vannak a borok ára által, mint a férfiak. A nők sokkal kevesebbet költenek borokra. Másik dolog az, hogy a vörös borok ára általában magasabb a fehéreknél, mert világszinten, beszélve magasabb is a vörösbor fogyasztás.

Ne tévesszük szem elől azt a tényt sem, hogy az emberek kúltúrájának, általános műveltségének, szociális poziciójának és társadalmi osztályban való elhelyezkedésének is nagy köze van a borok árának a felfogásához. Minél jobban ért valaki a gasztronómiához, annál többet költ az ételhez illő italra is.

Szabó Zoltán
gardening.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >