erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gyümölcsfák szemzése lépésről-lépésre kezdőknek 2 (tavaszi munkálatok)
2009. május 03. vasárnap
Share this!
ImageA tavasz hívogat a kertbe, hogy megnézzük az őszi munkánk eredményét. Mivel az őszi munkálatainkat lemosó permetezéssel zártuk most tavasszal is ezzel kezdődik, mert minél jobban védeni kell a szemzéseinket az esetleges kártevőktől vagy egyéb betegségektől. Szemzésnél az első év a legkritikusabb ezért törekedni kell a teljeskörű védelemre.

Augusztusban bemutattam a Sylvia (1.kép) nevű cseresznyefámon egy Rita (2. a,b kép) nevű cseresznye fajta szemzését alvó szemzési móddal. A nevében is benne van, hogy a szemzés egész télen alszik így csak most kezd teljes növekedésnek indulni.Image
Sylvia cseresznyefa virágzik (1.kép)


Image
Sylvia cseresznyefán megeredt a Rita (2.a kép)


Image
Syivián a Rita (2.b kép)


Amikor a szemzésünk kihajtott és már a levelek is megjelentek rajta eltávolítjuk a kötöző anyagot. Én a csomót szoktam levágni (3.kép) utána óvatosan letekerem a spárgát (4.a,b,c képeken). A szemzéseinket miután kibontottuk (5.kép) a legfelső szemzés felett visszavágjuk az ágat(6.a,b kép). Jelen esetben a japán szilva fölött. A cikk elkészülése után én még más fajtákat is szemeztem a Rita cseresznye szemzéseim fölé most japán szilvát, kajszit, európai szilvát is szemeztem. Sajnos a kajszi és az európai szilva nem eredt meg. Azért szemeztem ezeket a cseresznye fölé, mert nem voltam biztos a sikerében, de mivel ezen az ágon a japán szilva (7.kép) megmaradt ennél vágom vissza. Célom a gyors és erőteljes növekedés létrehozása mivel ez az első szem lesz így minden téren domináns szerephez jut.

Image
Csomó levágása(3.kép)
Image
Spárga letekerése(4.a kép)


Image
Spárga letekerése(4.b kép)


Image
Spárga letekerése(4.c kép)


Image
Szabadon a szem (5.kép)


Image
Az ág visszavágása (6.a kép)


Image
Az ág visszavágása (6.b kép)


Image
Japán szilva (7.kép)


A levágott részeket szikével simára szoktam vágni, (8.kép) így gyorsabban beforr az ág. Miután végeztem és sima a metszett felületem lehető leghamarabb lekenem valamilyen fasebkezelő anyaggal(9.a kép) a teljes ágvéget és még alatta a kérget is befedem.
Utána a szemzéseket is óvatosan körbekenem úgy, hogy csak a kihajtott szemzéseim maradjanak csak szabadon de a szem alsó illetve felső részeit is lezárjam.
Lehetőség szerint olyan sebkezelő tapaszt válasszunk ami védelmet biztosít rovar és gomba betegségek ellen is, és akkor nemcsak a kiszáradástól de mindentől védve lesz. A kész lekent ág a 10. képen látható, ez azt jelenti kész vagyunk. Innentől óvjuk védjük.

Image
Metszés után a felület(8.a kép)


Image
Metszés utáni javitás(8.b kép)


Image
Sebkezelés(9.a kép)


Image
Sebkezelés(9.b kép)


Image
Sebkezelés(9.c kép)


Image
Kész termék(10.kép)


Előfordulhat olyan is amikor a szemzés virágzik (11.kép) régen én is meghagytam a virágot de ezzel csak azt értem el, hogy a friss szemzés nem fejlődött megfelelően. Mivel elvonta a hajtástól az energiát és a végén a gyümölcs nem is fejlődött ki rendesen.
Javaslom ezért mindenkinek a virágokat okvetlenül eltávolítani!

Image
Szemzés kivirégzott(11. kép)


Összegzés a munkálatokról: 4 szem Rita lett felszemezve 100%-os sikerrel(cseresznyére-cseresznye). Ezt raktuk föl a cikk kedvéért.

További kísérletek amiket még próbáltam:
Máshol ezen a fán meggy (12.a,b kép) 3 szem 100%-os siker (cseresznyére-meggy).
Japán szilva 1 szem 100%-os siker (cseresznyére-japán szilva) annál lett visszavágva a bemutatott ág,ezt én már biztosra veszem.
Őszibarack 1 szem most még él de én még kérdőjelbe teszem olyan 50%-ra mivel lassabban indul mint a másik fáimon (13.kép) a sárga spárgás.
Körte 2 szem amiből 1 szem még él így is kész csoda, hogy átvészelte a telet ezért adok neki 5% esélyt és reménykedem benne (13.kép).

Image
Meggy(12.a kép)


Image
Meggy(12.b kép)


Image
Õszibarack és körte (13.kép)


És végezetül a lehangoló kísérleteim 2 fajta kajszi összesen 5 szem 0%-os sajnos ugyanúgy, mint a cikk megírása előtti évben európai szilva 3 szem 0%-os. Természetesen ez várható volt, de azért mégis kipróbáltam mert ezzel szerintem nem veszítettem hanem nyertem Japánszilvát-Őszit-Meggyet és talán-talán körtét?
Tehát egy kis kézügyességgel szimpla cseresznyefánkból gyönyörű kombifa lesz. Ajánlom mindenkinek akinek kevés a helye és nem tud sok fát ültetni.
Szerintem olyan különlegességeket régi elfelejtett fajtákat lehet összegyűjteni amelyek mára már kimentek a divatból, és sehol nem árulják pedig jó volt. Én is ilyenekre vágyom leginkább ezeket gyűjtöm. Amit még nagyon szeretnék megszerezni és az elmúlt 8 évben sem sikerült az 3 meggy fajta Eugénia, Hortenzia, Spanyol meggy ha esetleg valaki biztosan tudja, hogy neki fajtaazonosan ilyen van kérem írja meg nekem a szerkesztőség biztos segíteni fog, hogy eljusson hozzám a levele.
Sajnos lehetséges, hogy már nincsenek is meg ezek a fajták. Ha megvannak akkor érdemes lenne megmenteni őket a jövő nemzedékének. Mindenkinek sok sikert kívánok a kombifák készítéséhez, remélem sokan kedvet kaptak hozzá!

Üdvözlettel: Juhász Béla
Fényképezte:Juhász Vivien

gardening.ro
Hozzászólások (6)add
Sacosu-Turcesc nr.53 jud.Timis Romania
Írta: Gyorgyjakab Gyorgy , augusztus 12, 2017
Kezdo kertasz vagyok.Birset seretnek almaba es kortebe is szemezni,azt szeretnem megtudni,ha betartom lepesrol lepesre a cseresznyere leirtakat mennyi az eselyem,hogy a tavaszon kihajtson?
Koszonom szepen vallaszat,tisztelettel
Gyorgyjakab
1173 Tápiógyörgye u.3
Írta: Rajkai Zsolt , szeptember 26, 2013
Tisztelt Uram!
Csodálattal néztem sikeres szemzéseit. Látom sok mindennel kísérletezik, és ezért merem tanácsát kérni! Kajsi barack fám ebben az évben nem hajtott ki. Nagyon öreg volt, törzse belül korhadt, kérge leválóban... Akertam oltani, szemezni róla mert különlegesen finom, muskotályos, édes barackot termett és valóban nagy méretű gyümölcsi voltak. Öreg kertészek sem tudták azonosítani a fajtát. Most ősszel szereztem hasonló fajtájú szemző ágat, csak az volt a baj, hogy csak az ág végén volt néhány szemzésre alkalmas, szóló rügy, az összes erős szem hármasrügy volt, amiről azt olvastam hogy azok termő rügyek, szemzésre alkalmatlanok.Beszemeztem gyökérsarj szilvára, melynek fajtáját nem ismerem. Ugy látom, megfogant, mert a szem megduzzadt. a levélnyél érintésre leesett.. Kérdésem: melyek a kajszi "hivatalos" alanyai? Olvastam a fenti leírásban, hogy meggyre cseresznyét oltott, sikerrel.. Nekem is van az kertemben egy igen bőtermő, nagyon finom meggyem, Tavaly 140 kg.ot termett!!! Idén rossz volt a porzáskor az idő csak 40-50 kg volt rajta. Van viszont két cigánymeggy fám, amelyek 10 év körüliek, a törzs vastagsága 5-6 cm,. Ezekre szeretnék cseresznyét oltani tavasszal. Úgy gondolom tavasszal hasítékólas módszerrel oltom át a cseresznye vesszőket. Az alany vastagsága megengedi hogy több oltóvesszőt helyezzek el benne. Gondoltam arra is hogy nem a törzsbe oltok, hanem a vázágakba. Melyik az eredményesebb? Vidéki kertemben sok birs gyökérsarj fejlődik, miután a fát kivágták. Mire jó a birs alany?
Tisztelt Uram! Elnézést a kérdés özönért, és előre is köszönöm válaszát, melyet a mail címemre tud küldeni. Tisztelettel Rajkai Zsolt smilies/smiley.gif
re
Írta: Neonils , január 23, 2012
wonderful
spanyol meggy
Írta: Pap Miklos , március 13, 2010
Gratulalok,szepek a hajtasok,meghozza a kedvet a szemzeshez.Ha meg szuksege lenne spanyolmeggy hajtasra nekem meg van a kertbe fa.Szilagy megye Kraszna. Sok sikert a kiserletezeshez.
...
Írta: dunántúli , szeptember 18, 2009
Nagyon színvonalas az oldaluk!
...
Írta: Zilahiné B. Györgyi , május 12, 2009
Gratulálok az erdményekhez, és a bátor kisérletezéshez.
Nekem új a dolog, ilyet még nem láttam, hogy cseresznyére nem egy másik fajtát, hanem valami más növény szemeznek. Jó persze azok is csonthéjasok, de meglepő.
üdv ZBGyörgyi
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >