erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Dísznapraforgó (Helianthus annus)
2007. július 02. hétfő
Share this!
ImageA napraforgó a Fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó egynyári növény. Jelenléte ma már természetes a szántóföldeken és a falusi kertekben egyaránt.

Az amerikai indiánok ismert tápláléknövénye volt, termését gyűjtötték, de a növényt nem termesztették. Amerika felfedezése után került Európába, elsőként Spanyolországba. Sok híres festőnek adott ihletet a virág színe, formája, vidámsága, ezek közül legismertebbek a Van Gogh napraforgói.

A dísznövénytermesztésre a teltvirágú fajtákat nemesítették ki. 60-200 cm magasra növő, mélyen gyökeresedő növény, levelei nagyok. A fészekvirágzat átmérője a 40 cm-t is elérheti. A virágzat állhat csak nyelves virágokból, ezek teltvirágúak.

Közepes vízigényű, fényigényes, fagyérzékeny növény. Szereti a tápdús, nem túl száraz helyet. Száraz körülmények között nem pusztul el, de gyengén fejlődik és nem lesz túl mutatós. Szaporítása magvetéssel történik, 1-2 hét alatt csirázik ki 16-18 Celsius fokon. Szabadba, állandó helyre április közepén 40-50 cm tőtávolságra vetjük. Fészkenként 3-5 szem magot (helyesen: kaszattermést) 4-5 cm mélységbe helyezünk. Takarékoskodhatunk a maggal és szebben elrendezhetők a növények a kertben, ha palántát nevelünk. Műanyagpoharakba 2-2 magot tegyünk és rakjuk az ablakba, jól megvilágított helyre. Nevelhetjük fólia alatt is. Egy hétnél tovább ne tartsuk zárt helyen őket, mert igen gyorsan nyúlnak a szik alatti szárai. A kiültetett növényeket egyesével hagyjuk kifejlődni. A virágzás július elején kezdődik és szeptember közepéig tart.

Felhasználásuk kétirányú. Háttérnövénynek ültethetjük kiskertben, fal- vagy épületrészek takarására is használhatók. A másik fontos felhasználási területe vágott virágként lehetséges. Rövidebb szárral jó asztali dísz lehet, hosszú szárral pedig padlóvázában érvényesül jól.

Rózsa Márta marosvásárhelyi kertészmérnök,radiomures.ro
Hozzászólások (3)add
3950 Sárospatak ,Malokőgyár u 2
Írta: Hriskó Sándorné , szeptember 29, 2011
Szeretném megkérdezni,hogyan lehet a dísz napraforgót szárítani;
Mvhely
Írta: Dezső , április 13, 2011
Kedves Érdeklődő!

Szerintem is egy magot kell vetni egy helyre és az majd bokrosodik.

Üdvözlettel
Dezső
-
Írta: Bodnár Katalin , április 08, 2011
Üdvözlet!

Végre egy oldal,ahol tudok evvel a növénnyel kapcsolatban kérdezni! Mindenhol azt írják,hogy egy növényt kell hagyni kihajtást követően. Pedig amit Én vettem magot (KertimagRéde),ott a képen egy hatalmas bokorként van ábrázolva sok-sok nagy virággal. Ilyet képzeltem el,ezt szeretném megvalósítani. Lehetséges-e, ha igen maximum hány magot hagyhatok egy helyen,hogy ki tudjon fejlődni?

Válaszát előre is köszönöm!
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >