erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A jó román bornak is kell a cégér
2008. december 02. kedd
Share this!
ImageUgrásszerűen fejlődik romániai borpiac, ennek ellenére még mindig messze áll az Európában megérdemelt helyétől, ami elsősorban a rosszul szervezett marketingnek tudható be - írja a kolozsvári Krónika című napilap.Az újság által megkérdezett szakértők becslése szerint idén 500 millió euró összértékű forgalommal számolhat a román borpiac. Ovidiu Gheorghe, a Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi évtizedben megnőtt a borfogyasztási kedv, és a nagyobb bortermelő cégek is fellendültek Romániában. Ez a szakember szerint annak is köszönhető, hogy 2002 és 2007 között a SAPARD és az országos vidékfejlesztési programokon keresztül körülbelül 40 millió eurónyi támogatást költöttek Románia borvidékeinek fejlesztésére.

A kimutatások szerint vidékenként tíz és harminc százalék a bor mennyiségi növekedése. Idén Erdélyben volt a legnagyobb az előrelépés, ami harmincszázalékos többletet jelent. Ezt követi Dobrudzsa huszonöt, Moldva tizenöt-húsz százalékkal, a Bánság és Havasalföld tíz, míg Olténia tizenöt százalékos növekedéssel számolhat.

Csávossy György nagyenyedi borszakértő szerint még így is kevés bort isznak a hazaiak, hiszen míg az egy főre eső évi fogyasztás harminc liter Romániában, addig a nyugat-európai országokban nyolcvan-száz. A szakember a Krónikának nyilatkozva beszélt arról is, hogy a rossz marketing miatt a legtöbb nyugati országban egyáltalán nem, vagy csak alig ismerik a román borokat. "Erdélyben a ménesi és a zsidveji gazdaság eljutott a borturizmus felsőbb szintjéig, hiszen rájöttek, hogy kifizetődőbb a külföldieket ide csalni bort inni, mint elszállítani hozzájuk a hazai bort. Más vidékekről pedig a Cotnari és a Murfatlar az ismertebb márkák, de még ők is viszonylag kevés reklámot kapnak a nyugati fórumokon" - véli az enyedi borász.

MTI / impulzus.ro
Hozzászólások (1)add
36-30-9214970
Írta: Ember Sándor , április 17, 2012
Keresek exportra viszonylag nagyobb mennyiségben (5000 hl)asztali minőségű fehér bort Romániából.

Ember Sándsor
Portugál Magyr Kereskedelmi Kamara
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >