erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Gombaölő szerekről röviden
2008. november 16. vasárnap
Share this!
ImageLegfontosabb gombaölőszerek kémiai csoportosítása1. Szervetlen anyagok és vegyületek

Kén- és réztartalmú szerek

A legrégebben ismert növényvédőszerek (Millard, 1885 bordói lé). Velük szemben ellenállóképesség (rezisztencia) nem alakul ki. A toxikológiai és környezetvédelmi aggályok nem merülnek fel. Árfekvésük kedvező. Hosszú jövőre számíthatnak, korszerű készítményekkel szivesen kombinálják. Pl. Mirál C64. Hátrányuk: hatásspektrumuk nem elég széles, vannak velük szemben érzékeny kultúrnövények is.

A. Kéntartalmúak

Külső élösködők ellen használjuk pl. lisztharmat, levéllikasztó gomba. Atkagyérítő hatásúak. Alacsony hőmérsékleten nem hatékonyak, meleg, +27 °C – napfényes időben perzselő hatásúak(csonthélyasok). Nedvesítőszer nélkül hatékonysága többszörösével romlik.

Vegyszerek: Nedvesíthető kén, Kumulus, Sulfur 900 WP, Thiovit, Kenkol.

B. Réztartalmúak

Belső élősködők ellen pl. peronoszpóra, varasodás, monilia, fitoftóra használjuk. Az antibiotikumok megjelenése előtt leghatásosabbak voltak a baktériumok ellen. Csonthélyasoknál levélhullást okoz – különösen az őszibarack érzékeny, néhány almafajtát perzsel. Ezeknél rügyfakadás után nem használjuk. Néhány rovarfélére riasztó hatású pl. burgonyabogár A fungicid hatást biztosító és a növényt károsító koncentráció között kicsi a különbség. (a kénnél is)

Vegyszerek: Rézgálic, rézoxiklorid, Roccol 400 EC, bordói por, Cuprosan, Cuprovit, Cursate.

A szöveteket tömöríti, vastagítja – a sebhegesedést elősegíti – a klorifillt megóvja az idő előtti elbomlástól. Használata szőlőben az erős hajtásnövekedés időszakában kevésbé, de jégverés után azonnal és a vegetációs idő második felében fontos. Lenyelés után tej itatása a mérgező hatást erősíti.

2. Szerves gombaölőszerek

A. Dithiokarbonátok (rézpótlók)

Széles hatásspektrumúak. (lisztharmat és szürkerothadás kivételével szinte minden gombabetegség ellen jók). Hatóanyagmaradékai szigorú elbírálás alá esnek, bomlástermékük miatt, ezért betakarítás előtti kezelésekre nem ajánlott (egyébként vízzel jól lemosható). A levél bőrszövetét nem vastagítja, ezáltal fokozódik az asszimiláció, a növekedést serkenti, lazítja a szövetállományt (lisztharmat és atkakártétel is fokozódik). Méreghatásuk alkohollal együtt nagyságrendekkel megnő. A Dithane-t virágzásban ne használjuk (károsíthatja a bibét).

Vegyszerek: Perocin 80, Zineb, Dithane, Maneb.

B. Ftálimidek

Igen széles hatásspektrumúak (a lisztharmat kivételével mindenre jó a legtöbb). Egészségügyi megfontolásból felhasználásuk csökken, kombinációkban viszont kiváló.

Vegyszerek: Orthocid, Ortho-phaltán, Buvicid.

C. Heterociklikus vegyületek és egyéb szerek

Az igen széles hatásspektrumúaktól (Topsin-Metil - csak peronoszpórára nem jók) a speciális hatású szerekig (pl. Nimród-almafa lisztharmat). Hatásuk az időjárástól némileg független. Többnyire szisztémikus(felszívódó) és mélyhatású szerek. Rezisztenci kialakulás megelőzése miatt célszerű kontakt hatásúakkal kombinálni. Sokuknál már így hozzák forgalomba. Nagy hatékonyságúak. Az előbbi csoportoknál kisebb koncentráció. Sok a kuratív hatású. Itt található a korszerű gombaölőszerek nagy része.

Vegyszerek: Rovral, Ronilan, Topsin-metil, Sumilex.

Szerrotáció: A szereket váltogatni kell, hogy ne váljon rezisztenssé a kórokozó, jó kontakt szerekkel kell kombinálni.

gardening.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
Következő >