erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Bors, több mint fűszer
2007. július 01. vasárnap
Share this!
ImageA bors a só után az egyik leggyakrabban használt ízesítő. Sok fajtája van a legismertebb feketétől a piroson és zöldön át a fehérig. Aki nem eheti, helyettesítheti borsikafűvel.

A bors (Piper nigrum ) már-már több, mint fűszer. A só után az egyik leggyakrabban használt ízesítő az egész világon.

Sok fajtája van a legismertebb feketétől a piroson és zöldön át a fehérig. A különböző színű borsfajtákat egyrészt az érettségük, másrészt feldolgozottságuk alapján különböztetjük meg.

Piros, fehér, fekete ...

A feketebors érett héjas bogyó, ami hozzánk szárítva érkezik. A fehér ugyancsak érett, de a héját eltávolítják. A zöld borsot éretlenül szüretelik, általában nem szárítják, hanem sós páclébe teszik, és így csomagolva kapni. Mivel ez nem száraz, nem is olyan kemények a magok.

A piros színű bors félérett állapotú, ezt szokták szárítani is, vagy pácolni. Felhasználási területük nagyon széles, még desszertek és sütemények ízesítésére is használjuk: pl. a fehérbors elengedhetetlen a hagyományos balti mézeskalácshoz. A frissen őrölt bors íze sokkal intenzívebb, érdemes beszerezni egy borsőrlőt, és az ételeket frissen őrölt borssal ízesíteni. Persze más aromát ad, ha egész szemeket belefőzünk az ételbe, mint ha tálalás előtt frissen őrölve szórjuk rá.

A bors igen erős fűszer, nyálkahártya-irritációt okozhat (a mondás is figyelmeztet: borsot törni valaki orra alá nem élvezetes), ezért gyomorbántalmakban szenvedőknek kerülniük kell (nekik ajánlott a borsikafű, mint helyettesítő ). Fejfájás ellen hatásos lehet, ha pár szemet elrágcsálunk, ez élvezetesnek azonban nem mondható.

hoxa.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >