erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Szemzés lépésről lépésre kezdőknek
2008. augusztus 13. szerda
Share this!
ImageEbben a cikkben bemutatom az alvószemzést, pontosabban néhol egy kicsit ugyan eltérek a könyvekben leírtaktól de én így csinálom és eddig sikeresen. Általában 85-90% a megeredése a szemzéseimnek remélem ha utánam csinálják önöknek is így fog sikerülni.


Minden lépésről vagy fontos folyamatról fényképes illusztrációval segítek. Általában augusztus közepe és szeptember 1 között szoktam csinálni. Így ez esetek többségében a rügyek már csak tavasszal hajtanak ki.

Első dolgunk eldönteni mit szeretnénk szemezni. Azt a fát amire a szemzés történik jelen esetben egy Sylvia nevű cseresznye fa (1. kép) -a munka folyamatát ezen fogom bemutatni- előtte sokat kell locsolni. Általában nálam ez a folyamat 2 hétig tart vagyis minden másodi nap 1 órát locsolom. Ez nagyon szükséges a jó nedvkeringés beindulásához, ami abban segít nekünk, hogy a kéreg könnyen elváljon a törzstől. (jól adja a hélyát)

Második dolgunk kiválasztani azt a fajtát amit szeretnénk beszemezni. Most egy különleges cseresznye fajtát a Rita nevűt fogjuk választani egy különleges fáról amit korábban

Dr. Apostol János szemzett és ezen a fán is 7 fajta van. (2. kép). Általában már télen kiválasztom mit szeretnék a fáimra szemezni.

Harmadik dolgunk a szemzőág beszerzése. Ezt többféle módon is megtehetjük, vásárolhatjuk vagy ismerősök fáiról is beszerezhetjük. Ha ismerőstől szerezzük be mindig győződjünk meg, hogy a fa erős, életképes, semmilyen betegségnek nincs nyoma nehogy a mi fáinkat megfertőzze. A harmadik képen kiválasztjuk a megfelelő fáról a megfelelő hajtást a tulajdonos segítségével (3. kép). Arra gondosan ügyelek, hogy a tulajdonos metszőollóját használom és így elkerülhető a vírus fertőzés vagyis minden kertben az ott használt szerszámokkal dolgozzunk. Mindig fiatal hajtást válasszunk nem előnyös a túl erős de a túl gyenge sem. Nem jó a termőrügy (4. kép) csak a hajtórügy (5. kép). Mivel ennek tavasszal minél gyorsabban hajtania kell, nem pedig virágozni amiből utána úgysem lesz termés vagy nagyon kicsi lesz és a növekedést viszont gátolná. Ezután a leszedett ágról eltávolítjuk a hajtás csúcsát és a leveleit (6. kép) kb. 1 centit meghagyunk a levél szárából (7.kép) ennek később még szerepe lesz. Az így kapott vesszőt (8. kép) akár 2 hétig is tárolhatjuk vizes újságpapírba csomagolva (9. kép) utána zacskóban (10. kép) a hűtőszekrényben.

Most már jöhet a szemzés. Ehhez túl sok szerszámra nincs szükségünk: szemzőkés vagy szike is megfelel rafia vagy valamilyen nejlonos spárga, nem árt feljegyeznünk egy papírlapra vagy füzetbe a ténykedésünket (11. kép). Én szikével csinálom mert így minden fánál, fajtánál újat tudok használni. Ez is azért kell,hogy ne vigyek át semmit az egyik fáról a másikra. Legjobb a kora reggel vagy késő esti órákban csinálni így elkerülhetőek a nap káros sugarai. A sterilitásra kell szerintem a legjobban odafigyelni ezért az új szike pengéjét és a kezünket is mossuk meg jó alaposan.

A fa ágára vagy a törzsére merőlegesen egy mozdulattal vágást teszünk (12.a és12.b kép) azért nem jó többször vagdosni mert ezzel csak a fát roncsolnánk vagy szilánkosítanánk és ezzel rontanánk a megeredés esélyét, tehát minden beavatkozás amit teszünk egy mozdulattal történjen.

Ezután a következő vágást is amit az előző vágás közepétől indítunk lefele kb. 1,5 cm-ig (13a kép) így a végén az ágon egy T alakot kaptunk (13b kép) ezt a pengével finoman szétnyitjuk mindkét oldalra (14. kép).

A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk (15.kép) úgy, hogy ne csak a szemet hanem vele együtt kis fás rész is legyen (16. kép). Amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytatjuk (17.kép). Utána átfordítjuk az ágat és a kívánt helyen az ágra merőlegesen kivágjuk a szemet (18.kép). Azért vágom így mert így a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintse meg a szem vágott részét, és a T vágás belsejét sem szabad kézzel érinteni. Most jött el a kis levélnyél szerepe ennél fogjuk meg a szemet (19. kép).

Ezt a szemet a T alakba föntről lefele finoman becsúsztatjuk teljesen a T tetejéig (20.a és20.b kép). Ha nem megy simán a levélszárnál akkor a másik kezünkben lévő szikével segítünk betolni (21.kép). Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni (20.kép).

Következő lépés a szem jó rögzítése. Ehhez spárgát használunk, ha több fajtát is felrakunk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni, így tavasszal a spárga leszedésénél könnyen beazonosítható a fajta (22.kép). Ehhez jó segítség a jegyzetfüzet, papír, toll, leírni hogy, milyen színnel, melyik fára, mit tettünk. A szem rögzítésére kb. 2 m spárgát levágunk így könnyebb betekerni mint a nagy gombolyaggal, főleg ha lombkoronába szemzünk.

A spárgát a szemzés alatt megkötjük (23. kép), innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig, spárgával x alakot képzünk (24. kép). Ezt azért csináljuk, hogy a szem a végleges körbetekerés alatt nehogy elcsússzon. Vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása. Innen ismét lemegyünk a szem alá (25. kép) és elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk és így tekerjük, most már cél a teljes lefedés (26. kép). A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon szabadon (26.kép). A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötöző anyagot (27. kép). A felesleget eltávolítjuk ezzel végeztünk is a szemzéssel.

Két hét múlva már meggyőződhetünk a munkánk sikeréről. Az a jó ha a maradék levélszár magától leesik vagy ha kicsit megmozgatjuk könnyen leválik a szemről. Időnként nézzük meg a szemzésünket ha esetleg nagyon növekedne akkor picit finoman vágjuk meg a szem fölött és alatt a spárgát vigyázva nehogy a szemzésünket megvágjuk. A kötözőanyagot csak tavasszal szabad eltávolítani mikor már a fa és a szemzésünk is kihajtott vagyis az első levelek megjelenése után. Majd az ágat célszerű visszavágni úgy, hogy az új szemzésünk legyen az ág vége. Innentől úgy bánunk vele mint a rendes fákkal, esetleg ha nagyon növekedne június körül érdemes visszavágni. Ősszel javasolt a lemosó permetezés, tavasszal viszont elengedhetetlen, mivel az első év szokott kritikus lenni. Nagy előnye, hogy idomtalan fákból csinos fákat lehet csinálni. Pl. ha féloldalas a fa akkor arra a felére szemzünk a törzsbe ahova az ágat szeretnénk (22. kép).

A gyümölcsfák kombinálási lehetőségei saját faján belül a legkönnyebb pl. körte-körtével.

Eddig nekem sikerült: almára-körte, meggyre-cseresznye, cseresznyére-meggy, szilva-kajszi (minden válfaj piros levelű dísz és japán is), kajszira-szilva, szilvára-őszi ( minden válfaj nektarin, lapos), őszire-szilva, szilvára-mandula, körtére-nashi, nashira-körte, mandulára-őszi.

Tehát nagyon érdekes fákat lehet összevarázsolni. A kombifákat mert ezeket így nevezik olyan hobby kertekbe javasolt tenni ahol helyhiány van és érvényesül az a tulajdonsága, hogy változatos gyümölcsöket terem. Kétféle kollekciót is csinálhatunk az egyik lényege, hogy egyszerre terem (ilyent gyártanak és árusítanak is kertészetek 2-3 fajtával). Előnye, hogy könnyű permetezni, nagyon szép amikor érik. Hátránya, hogy 2-3 hét alatt leterem. A másik (én ezt alkalmazom): úgy válogatom össze a fajtákat, hogy egymás után érjenek így akár 3 hónapig is mindig van új friss gyümölcs. Természetesen így minden fajtából kevesebb terem, de a végére összességében ez is utoléri a többi fát. Hátránya, hogy nem olyan látványos, mert mindig csak egy kicsi része érik, kivéve ha több faj van összerakva, mert akkor a virágzás egy szép szivárvány és a levelek változatosak egész évben. Sok fajta esetén szinte lehetetlen a permetezés a kora tavasziakon kívül.

Végszóként mindenkinek javaslom, hogy vágjon bele pont itt az ideje csinálja meg a saját alkotását, mert minden egyes megmaradt fajtát később szinte a sajátjának fogja érezni. Végül is erre való a kert kikapcsolódni, kisérletezgetni, csodát tenni. Célunk a cikk készítésekor, hogy mindenki még az is aki eddig nem kertészkedett képes legyen magának megcsinálni a saját kombifáját. Sok sikert kívánok mindenkinek!

Írta: Juhász Béla
Fényképezte: Juhász Vivien
Kelt: Budapest 2008-08-09Képtár:


Image
1.kép Sylvia cseresznye


Image
2.kép Rita cseresznye


Image
3.kép Szemzőág kiválasztása


Image
4.kép Termőrügy


Image
5.kép Hajtórügy


Image
6.kép Szemzőág előkészítése


Image
7.kép 1 cm-t meghagyunk a levélnyélből


Image
8.kép Vessző a szemekkel


Image
9.kép Tárolás újságpapírban


Image
10.kép Tárolás zacskóban, hűtőszekrényben


Image
11.kép Szükséges eszközök: rafia, szike, toll, füzet


Image
12.a kép Merőleges vágás


Image
12.b kép Merőleges vágás


Image
13.a kép Következő vágás


Image
13.b kép Következő vágás

Image
14.kép A T-bevégás szétnyitása

Image
15.kép A szem vágása


Image
16.kép Szem vágása


Image
17.kép Szem vágása


Image
18.kép Szem vágása


Image
19.kép A szem megfogása a levélnyélnél


Image
20.a kép A szem behelyezése


Image
20.b kép A szem behelyezése


Image
21.kép A szem behelyezése


Image
22.kép A szem rögzítése


Image
23.kép A szem rögzítése


Image
24.kép A szem rögzítése


Image
25.kép A szem rögzítése


Image
26.kép A rögzített szem


Image
27.kép A rögzítés befejezése


gardening.ro

Hozzászólások (11)add
3300 Eger, Magyarország
Írta: Kovács Tamás , november 17, 2018
Gratulálok, és nagyon köszönöm ezt az alapos, kimerítő feltöltést!
Olyan kérdésem lenne, hogy vadgesztenyét párosítanék szelíd gesztenye szemekkel. Van-e tapasztalat e téren esetleg? Megfordítható-e, hogy szelídet teremjen?
Másik kérdésem az lenne, hogy a szemzőágat kötelező hűtőben tárolni, vagy frissen is felhasználható, azonnal?
Köszönöm!
Dalnok
Írta: Kovacs Ibolya , augusztus 27, 2014
Orvendek hogy talaltam egy ertheto leirast a szemzesrol. Koszonet erte. Kezdo vagyok ez lenne az elso kiserletezesem. Megszeretnem kerdezni hogy ez az eljaras a dional is alkalmazhato? KET-HAROM EVES alanyaim vannak azt szeretnem nemesiteni.Lehetseges a szemzes? koszonom K.I.
...
Írta: Szmolka László , július 08, 2012
Köszönet az átfogó és érdekes leírásért!
Ez még 2012-ben is aktuális smilies/smiley.gif
Azt hiszem én is belevágok. Eddig nem mertem volna, de ez a cikk bátorságot adott hozzá. Még egyszer köszönet érte!

Jó egészséget!
...
Írta: Juhász Béla , július 28, 2011
Tisztelt Jani!
Természetesen a hűtő csak végső segítség.
Nem muszály csak lehetöség ha nincs éppen akkor időnk.
Üdv.:Juhász Béla
...
Írta: Jani , július 27, 2011
A hűtőszekrényben tárolás szükséges?, vagy csak egy lehetőség? Köszönettel Jani.
...
Írta: Juhász Béla , április 05, 2010
Tisztelt Ádám!
Kérdéseire válaszolva:
1:Lenne egy kérdésem a sebkezeléssel kapcsolatba.
Megfelel-e ön szerint erre a célra égetett viasz (gyertya ?!) mivel az is paraffin .
Válasz: szerintem igen de egyszerübb és gyorsabb a fakezelő mert ez véd a betegségekkel szemben is.
2:Másrészt utána néztem és még annyit hozzátennék ,hogy ha az nemes (ebben az esetben a Rita)3-4x nagyobb átmérőjű akkor már nem érdemes szemzést végezni.
Válasz: Nem mivel a szemzésnél is a kéregnek a kéreggek a fás résznek a fás résszel kell összefornia.Csak igy lehet megoldani a megfelelő tápanyag ellátást ami pedig a fejlődéshez szükséges.
...
Írta: Ádám , március 26, 2010
Lenne egy kérdésem a sebkezeléssel kapcsolatba.
Megfelel-e ön szerint erre a célra égetett viasz (gyertya ?!) mivel az is paraffin .
Másrészt utána néztem és még annyit hozzátennék ,hogy ha az nemes (ebben az esetben a Rita)3-4x nagyobb átmérőjű akkor már nem érdemes szemzést végezni. Vagyis sztem nem.
...
Írta: adam , március 05, 2010
Végre egy oldalt találtam ahol le van írva szóról szóra úgy ,hogy még a lajikus is megértse...
...
Írta: adam , március 05, 2010
Végre egy oldalt találtam ahol le van írva szóról szóra úgy ,hogy még a lajikus is megértse...
Szemzés....
Írta: Buncsak Henrik , szeptember 21, 2009
Amit eddig egyetlen nagynevű kertészettel foglalkozó könyvben sem találtam,nemhogy a manapság divatos szines díszboritóju nyugati szerzők könyvében,azt itt még tűéles fotókkal,érthető szöveggel!!!!Nagyszerű!!!!
...
Írta: Krizsán György , március 25, 2009
Gratulálok a cikkhez!

Nagyon részletes mind a leírás, mind a mellékelt képanyag.
Igazi tanár (a szó eredeti értelmében, aki ezt a cikket összerakta.

Lehetőleg minél többet adjon át tudásából az embereknek. Nagy örömet szerez majd vele saját magának is.

További jó kertészkedést! Jó egészséget!
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >