erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Különleges kert - avagy hogyan gyűjtsünk gyümölcsfajtákat?
2008. augusztus 06. szerda
Share this!
ImageJuhász Bélának hívják, Budapest XXII. kerületi lakos. Kb öt éve gyűjt gyümölcsfajtákat, elmondása szerint jelenleg kb. 300 fajtája van 50 fán ez azt jelenti, hogy minden fán több fajta van.

Például van olyan almafája amin idén legalább 6 fajta alma + 2 fajta körte fog teremni. De persze van olyan is amiről már 4 fajta sárgabarackot leszedett még lesz 2 szilva + 1 mandula. Van olyan almafája is amiről már szüretel és kb: 30 fajtát fog teremni. Ami még ennél is érdekesebb, hogy nem kertész és mindent könyvekböl tanult, szemezni és oltani is eredeti szakmája fűtésszerelő.

Image
Snow Queen nektarin(fehér húsú) és Pan tao lapos kínai őszibarack


- 1984 óta élek a kerületben, ebben a házban, egy XI. kerületi lakótelepről költöztünk ide. Gyerekkoromban egyáltalán nem vonzott a kertészkedés, eszembe sem jutott, hogy ezzel foglalkozzam. Hét évvel ezelőtt aztán ültettem két szilvát, amelyek azonban egyáltalán nem olyan termést hoztak, mint amilyet én szerettem, vártam volna. A kudarcélmény hatására elkezdtem alaposabban utánanézni a gyümölcsfák gondozásának, kísérletezésbe fogtam. Ekkor született meg az ötlet, mi lenne, ha egy fán többféle gyümölcsöt termelnék- mesélte a kezdetekről a harmincas, kétgyermekes családapa.

Juhász Béla így aztán egyre-másra telepítette a fákat, szakkönyvekből, és saját tapasztalatából kitanulta, melyek a jó alanyok, hogyan kell szemezni. Szenvedélyévé vált, hogy megszerezze a legkülönlegesebb fajtákat, így aztán, aki betér az ő kertjébe, olyan körtéket, almákat, barackokat és szilvákat kóstolhat, amelyek az országban nem sok helyen teremnek. Van olyan fája, amelyen hatféle alma és kétféle körte nő, de akad olyan is, amin két-két fajta sárgabarack és szilva, valamint mandula is van.

Image
Sermina ringlófa


- Kevés vegyszert használok, csak tavasszal permetezem meg a fákat. Kukaccal ennek ellenére ritkán találkozunk- jegyezte meg az élesztőgyárban dolgozó Béla, aki hozzátette, igyekezett úgy nevelni a fákat, hogy májustól, júniustól mindegyik águkon, felváltva érjen be a gyümölcs. A családban természetesen mindenkinek megvan a maga kedvence. A családfő a kínai lapos őszibarackot és a különféle japán szilvákat szereti, a felesége az almákért rajong, a gyerekek a sárgabarackokat kedvelik leginkább.

Image
Jonathán


- Van egy olyan fám is, amire egy ősi magyar almafajt, a Batult szemeztem be, négy évvel ezelőtt. Erről a sárgás-zöldes színű gyümölcsről már Mátyás király korából is maradtak fenn feljegyzések. Nagyon kíváncsi lennék már az ízére, de termést eddig még nem hozott- panaszolta a tiszteletbeli kertész, aki soha nem sajnálja az időt szeretett gyümölcsfáira.

- Azoknak, akik megtehetik, javaslom, hogy próbálkozzanak a különleges fajták termesztésével is, hogy minél többféle ízt ismerhessenek meg. Nekem mindig hatalmas sikerélmény, ha látom, hogy megered egy-két ágam, és később szép termést hoz. A mennyiségre sem lehet panaszunk, szerencse, hogy a feleségem mindig megtalálja a módját, hogy egy darab se vesszen kárba- fűzte hozzá Béla.

- Egyébbként én a legbüszkébb egy régi Jonathán almafára vagyok ez már akkor is nagy fa volt amikor 1984-ben ide költöztünk (alanya sajnos ismeretlen). Ezt a fát én ifjítottam meg minden évben egy pár ágát lefürészeltem egészen az első elágazásig ami a törzs közelében volt. Aztán az ebböl kinövő vadhajtásokat átválogattam és a jobbakra következő évben ráoltottam vagy alvó szemzéssel rászemeztem. A szenzési eljárásokat jobban szeretem mert szerintem egyszerűbb.

Bemutatom ezt a fát:

Jonathan alma (természetesen ilyet is terem)

2004-es évi szemzéseim: Freedom alma, Florina alma, Gloster alma, Nyári Fontos alma, Éva alma, Húsvéti Rozmaring alma, Mc Intos alma, Summerred alma, Rewena alma, Batul alma, Julyred alma, Close alma, Ozark Gold alma.

2005-ös évi oltás: Gála alma, Diel vajkörte

2005-ös évi szemzés: New Gold, Gold Star, Gold Rush, Ingol, Téli Banán alma, Arlet, Delcorf, Red Delicius, Simonffy Piros, Téli Fehér Kálvil, Samba, Vérbélü alma, Sny Gold, Charden, Mollie's Delicius, Asztraháni Piros, Fuji, Braeburn nevü almákat és: Fétel Apát Kobakja, Vérbélü körtéket.

2006-ban szemeztem rá: Aromata de bistrita, Deboe Vivo,Júliusi selymes, Aurora2, Santa Maria, Zöld Magdolna nevü körtéket.

Image
Diel vajkörte, Samba alma, Sny Gold alma, New Gold alma


Idén kb 10 alma fajta + Diel és Júliusi Selymes terem. Talán jövöre ez is teremni fog annyi fajtát, mint a másik Jonathánom ami kb. 30 fajtát terem idén, csak azon nem maradt meg soha sem a körte nem tudom miért és ezért számomra nem ér annyit mint az imént felsorolt. Bár ezen csak 38 fajta van mégis ez a legkülönlegesebb, mert én még soha nem olvastam olyan fáról ami almát és körtét is teremjen. Szerintem ez egy kis csoda!
Hozzászólások (5)add
1021 Budapest Völgy utca 17a
Írta: Pap Janos , november 02, 2011
Gratulálok a gyűjteményhez! Nagyon örülnék, ha meg is nézhetném!
Üdvözlettel
Pap Janos
70-385-1111
6771 Szeged-Szőreg ,Tigris u 9
Írta: Nagy Ferenc , november 29, 2009
Én is nagyon kedvelem a gyümölcsfákat.Csodálattal néztem a gyüjteményét,főleg az őszibarackokat.Lenne olyan fajta ami érdekelne.További jó kertészkedést kivánok.
Marosvásárhely
Írta: Dezső , április 06, 2009
Kedves János!
Érdeklődjön a www.molnarfaiskola.hu vagy www.fruitgarden.ro oldalakon! Üdv. V.Dezső
...
Írta: Horváth János , április 06, 2009
Szia
Pirosbélű körte csemetét szeretnék ültetni nem tudod véletlenül hol lehet hozzájutni?
Romania 52ooo8 Sepsiszentgyorgy
Írta: Tanko Bela , augusztus 24, 2008
En is probalkoztam oltassal es egy kortefamon mar 5 fajta korte terem ,kulonben csodalom az abiciodat,gratulalok.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >