erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Szilágysági borok versenye
2008. május 27. kedd
Share this!
ImageHetedjére versenyeztették boraikat a Szilágy megyei gazdák. Az idei minőségre, sajnos, a tavalyi rossz időjárás is rányomta bélyegét.

„A szőlészet nemes, emberi tudomány, ami csak gyakorlattal működik. Ez a gyakorlat tudomány nélkül nehezen megy, de gyakorlók nélkül még nehezebben. Ezért igényelni kell a tudományt, hogy a boraink évről évre még jobbak legyenek” – mondta Kovács Adorján, a balázsfalvi Erdélyi Szőlészeti Kutatóállomás főmérnöke, az idei, immár hetedik alkalommal megrendezett Szilágysági borok borversenyének elnöke.

A tavalyi szőlőtermés minőségét, sajnos, a tavalyi elemi csapások is befolyásolták, s ez a vasárnap megrendezett szilágyzoványi borversenyen is érezhető volt. Az elmúlt években 70–80, sőt 120 borminta is érkezett a versenyre, az idén viszont mindössze 55-öt gyűjtöttek be a szervezők. S ezek minősége sem érte el az előző három év minőségét.

Luka Péter, a Szilágy megyei mezőgazdasági igazgatóság alelnöke elmondta, Szilágy megyében is lehet minőségi borokat előállítani, sőt Zoványi név alatt is lehet fajborokat értékesíteni, viszont az utóbbi években nagyon megcsappant a fajszőlő-termesztés.

Ezt a csökkenést kellene megállítani, és meg kell tanulni értékesíteni és jövedelmezővé tenni a jó borokat. Bár, ahogy Debreczy Árpád budapesti borkereskedő is elmondta, a borok eladása a legnehezebb feladat, mert a piac telítve van, s ha nincs összefogás, kollektív munka, akkor nagyon nehéz a bort eladni.

A szakemberek az eredményhirdetés előtt néhány jó tanáccsal is ellátták a gazdákat. Elmondták, hogy mire kell vigyázni az idén, mert eddig a szőlőnek kedvező volt az időjárás. Mivel Szilágyság északi terület, arra kell törekedni, hogy minél később szüreteljék le a szőlőt. Nem szeptember végén, hanem október elején, a leszedett szőlőt még aznap fel kell dolgozni, s akkor remélhetőleg a jövő évi borok jobb minőségűek lesznek, mint az ideiek.

A bormintákat színük, zamatuk, tisztaságuk, illatuk és az összbenyomás alapján minősítette a zsűri, 1-től 20 pontig. A versenyre többnyire fehér száraz és félédes borral érkeztek a versenyzők, de volt vörös száraz, rozé kategória és egy pezsgő is.

A több órás értékelés után az első díjat Bálint Lajos ballai borgazda nyerte el. A második díjat a zoványi Egri Sándor, míg a harmadikat a krasznai Benkő Gyula kapta. Az 55 bormintából 9 elérte az aranyérem-díjazást, 12 az ezüstöt, 18 a bronzot, a többi pedig dicséretben részesült.

umsz.manna.ro
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >