erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Vakond-gond
2007. július 01. vasárnap
Share this!
ImageAz év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban. Távoltartásával kapcsolatban azonban tudni kell, hogy a vakond 1901 óta védett állat, egy-egy példányának eszmei értéke 2000 forint.

A vakond olyan kertekben jelenik meg nagy számban, ahol sok a talajlakó élőlény. Mivel a fő tápláléka a földigiliszták mellett a kártékony mucskospajor, drótféreg, lótücsök és cserebogár pajor, hasznos állatnak kell tekintenünk őkelmét. Mivel védettsége miatt irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet számításba a távoltartására. Többféle megoldás is létezik erre.

A vakondűző patron az állat kiváló szaglására alapoz. Ammóniatöltete a járat nyílásába helyezve 500 négyzetméteres körzetben teszi elviselhetetlenné neki a létezést. A henger alakú kis bűzdobozt légréseivel lefelé kell a vakond járatának felszínre vezető nyílásába helyezni. 1-2 nap múlva átrakható egy másik vakondtúrásba, miután ellenőriztük, hogy a légrések nem tömődtek-e el. A patron 6 hónapig használható, 3-4 ezer forintos áron kapható.

Olcsóbb, de rövidtávú megoldást jelent a Critox rágcsáló riasztó füstpatron. Az 700-900 forintos áron kapható termékben 5 patron található, amelynek kanócát meggyújtva bele kell helyezni a vakod járatának kivezető nyílásába, majd egy nagyobb kővel, vagy féltéglával el kell zárni, hogy a fűst gáz ne kifelé, hanem a járatba áramoljon. Néhány napig hatásos.

A vakondriasztás csúcstechnikáját az elemes vakondrisaztó készülék, amelynek segítségével vegyszer nélkül is hatékonyan távoltarthatók a nagy kárt okozó rágcsálók. A beépített elektronikus hangadó szerkezet működtetéséhez 1 db 9 V-os alkáli elem szükséges, amellyel 2-3 hónapig tud üzemelni. Ára 6000 forint körül van. A készüléket legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni, lehetőleg a kártevők járatainak közelében. Hatásterület talajminőségtől függően 400-800 m2. Hatékonysága kettő vagy több készülék elhelyezése esetén hatványozottan nő.

Érdekességképpen vegyük sorra a vakondriasztás bio-módszereit is. Régi praktika, hogy a vakondtúrásba petróleummal átitatott rongyot, vagy hámozott fokhagyma gerezdet dugnak. A vakondjárat nyílásába helyezett sörösüveg szájának fütyülő hangja igazából csak szeles időben űzi el a vakondot. A növények közül vakondűző tulajdonságokkal rendelkezik a gyalogbodza (Sambucus ebolus), amelynek levágott szárát dugják a vakondtúrásba. A vidéken "vakondnövény" néven ismert hasindító kutyatej, vagy nagy sárfű (Euphorbia lathyris) gyökerében is termelődő tejnedv petróleumra emlékeztető szagot áraszt, amit a vakond nem kedvel. Mivel mérgező növény, kisgyermekes kertbe ne ültessük! A leghatékonyabb bio módszer azonban az, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon, kapával kifordítjuk a földből, és kicisszük a mezőre.

Szerző:Pap Edina

hoxa.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >