erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
A tavaszi lemosó permetezés jelentősége, alkalmazása
2008. február 11. hétfő
Share this!
ImageA kora tavaszi időszakban a legelső kémiai beavatkozás szőlőinkben és gyümölcsöseinkben a lemosó permetezés.

A lemosó permetezést gyakorlatilag csak a fás szárú állókultúrákban - szőlőkben, gyümölcsösökben - alkalmazzuk. A beavatkozás jelentősége és szerepe hogy a törzs, az ágak és a vesszők felületén, valamint a kéregrepedésekben telelő kártevők és kórokozók egyedszámát gyérítsük, és így csökkentsük az ültetvények kora tavaszi fertőzöttségét, mérsékeljük a kártételi veszélyt. Továbbá a lemosó permetezésnek van egy ún. általános „fertőtlenítő” szerepe, amellyel jó alapokat teremthetünk az adott évi növényvédelemhez. A megfigyelések alapján a kora tavaszi időszakban a kártevők élettevékenysége előbb kezdődik, mint a természetes ellenségeiké, ezért ebben a korai időszakban azokat is jobban megkíméljük.

A lemosó permetezés idejét tekintve - készítménytől függően - teljes nyugalmi állapotban, illetve kisleveles állapotig végezhetjük el. Célszerű a metszést követően végrehajtani, mert ekkor egyúttal a sebeket is lezárjuk, fertőtlenítjük ez által. A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen nagy lémennyiséggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is. A permetezés hatékonyságát tovább növelhetjük, ha előtte a törzset és az idősebb ágakat megtisztítjuk az elhalt kéregmaradványoktól.

A lemosó permetezésre felhasználható hatóanyagok száma nem túl nagy, de ettől függetlenül mindenki megtalálhatja az adott kultúrának és növényvédelmi problémának megfelelőt. A készítmények kiválasztása előtt azonban fontos hogy tisztában legyünk az ültetvény növény-egészségügyi állapotával, pontosabban, hogy kártevők vagy kórokozók, avagy mindkettő ellen akarunk védekezni.

Kizárólag rügypattanás előtt alkalmazhatóak a DNOC hatóanyagú készítmények, mivel rügypattanás után a zöld növényi részeket károsítják. A kártevők és betegségek széles köre ellen, így: levéltetvek és tojásaik, takácsatkák, pajzstetvek, sodrómolyok, bimbólikasztó bogár, tűzelhalás és egyéb a felületen áttelelt betegség és kártevők ellen hatásosak. Mivel ezek a készítmények erős mérgek a felhasználásuk fokozott elővigyázatosságot igényel. Továbbá - mivel minden zöld növényi részt károsít - tekintettel kell lenni az adott ültetvény melletti kultúrákra, mert átsodródva károsodást okoz.

Lényegesen szélesebb körben alkalmazott és az előbbinél kevésbé veszélyesek a réz - rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid - hatóanyagú készítmények. Közös jellemzőjük, hogy a lisztharmat és a szürkepenész kivételével gyakorlatilag minden gombás és baktériumos betegség ellen hatásosak. További előnyük, hogy a kórozók életfolyamatait több ponton is gátolják, ezért nagyon kicsi az ellenük való rezisztencia kialakulásának veszélye, illetve eddig még nem is alakult ki. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek - pl.: tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei, szőlő kordonkar elhalását okozó kórokozók - megelőzésére, gyérítésére, ill. mérséklésére ajánlott több kultúrában is.

Elsősorban az állati kártevők ellen hatásosak az ún. olajos készítmények. Ezek hatóanyaga lehet paraffinolaj, vazelinolaj vagy orsóolaj. Ölőhatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képezve a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen.

A lemosó szerek negyedik csoportját képezik a poliszulfidkén - kálcium és bárium poliszulfid - hatóanyagúak. Ezek a készítmények a különböző gyümölcskultúrákban és szőlőben pajzstetvek, levéltetvek, atkák, körte levélbolha, különböző vessző-, kar- és törzsbetegségek, lisztharmat, varasodás, monília és levélfodrosodás ellen engedélyezettek.

A fentebb ismertetett hatóanyagok önállóan és kombinációban is megtalálhatóak az egyes növényvédő-szerekben. A kombinált hatóanyagú permetező szerek előnye, hogy a gyártó általában úgy állítja össze, hogy az adott készítmény rovarkártevők, és betegségek ellen egyaránt hatásos legyen. Ellenkező esetben nekünk kell a keveréket előállítanunk. Ez esetben viszont a permetlékészítés előtt ajánlott kis mennyiségben keverési próbát készíteni, és figyelembe venni a gyártónak a csomagolóburkolaton feltüntetett esetleges ajánlásait, javaslatait.

Prohászka Péter - előrejelző, Komárom-Esztergom Megyei Növény-és Talajvédelmi Szolgálat, Tata

www.freeweb.hu/borkatalogus/
Hozzászólások (1)add
Téglás
Írta: Páli Sándorné , március 20, 2011
Nagyon tetszett csak az kérem hogy kérem írja meg annak a terméknek a nevét ami segítene a cseresznye fámon hogy meg tudjuk egy három éve ültetett fánkon amit a macskáim körme össze karmolt így ez el ne pusztulna.
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >