erdélyi
kertészeti portálErdélyi kertészeti cégkatalógus

Top Gardening Exotic Flowers Plants  Seeds
All Gardening Sites
Borból a fehér a trendi
2008. január 26. szombat
Share this!
ImageEgyelőre csak sztereotípia, hogy borivó nemzet a magyar. Piackutatási adatok szerint a lakosság több mint 40 százaléka soha nem fogyaszt bort, közel 30 százalék pedig ritkábban, mint kéthetente.

A legnagyobb magyar bortermelő, az évi tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet szerint: 2007-ben 20 év óta először volt arra példa, hogy a fogyasztási adatokból kimutatható: a borivók egyre jobban kedvelik a fehérborokat. A cég elemzése rámutat arra is, hogy ez a fajta változás kedvez a magyar boroknak, hiszen ültetvényeinknek mintegy 70 százaléka fehérszőlő. A divat változása tehát felértékeli termelési kapacitásainkat.

A vörösbor mintegy 20 éves uralkodása a tavalyi évben megtörni látszik hazánkban – olvasható a Varga Pincészet elemzésében. Pincészetünk 15 éves történetében eddig minden évben nőtt a vörösbor értékesítés aránya a fehérborokkal szemben. 2007-ben először a fehérborok értékesítése nőtt jobban.

Az étkezési szokások változása, a saláták, halak, szárnyas húsok előretörése, némi késéssel maga után vonja a könnyű, gyümölcsös, tehát elsősorban fehérborok fogyasztásának növekedését. A fogyasztói igények változásában ugyanezt az irányt mutatja, hogy a vörösbor értékesítésen belül nő a rozék aránya.

Varga Bálint, a pincészet értékesítési vezetője szerint a fehér- és vörösbor aránya a borfogyasztásban koronként változik. A nyolcvanas években még a fehér fajtáké volt a vezető szerep, a kilencvenes évektől azonban a vörösbor óriási léptekkel jött előre. Hazánk a fehérboros földrajzi zónában fekszik, az ültetvények zöme ezekben az évtizedekben is fehérszőlő volt. A fehérbor azonban részben a pezsgőkészítésnek fő alapanyaga, másrészt a hungarikumnak számító és nagy mennyiségeket lekötő fröccsfogyasztásnak is.

Az utolsó néhány évig azonban a kékszőlőnek és a palackozott vörösbornak az ára átlagosan mintegy 40-50 százalékkal meghaladta a fehérekét, és a szőlőtelepítések 80-90 százaléka is kékszőlő volt. Mivel a tendenciaváltás a világpiacon már 4-5 éve megtörtént, és ez csökkentette a magyar vörösbor exportlehetőségeit, illetve pozícióba hozta a fehérborokat, a szőlőárban és a telepítési arányokban már korábban is megfigyelhető volt egyfajta kiegyenlítődés. A tavalyi évben a palackozott fehérborok ára a vörösborokét meghaladó mértékben emelkedett, ennek ellenére az eladási volumenben is a fehérek kerültek előtérbe.

A tendenciaváltozás kedvező helyzetbe hozza a magyar szőlő-bor ágazatot. A szőlőtermesztésben meghatározó jelentősége van a klímának. Európában a szőlőtermesztés északi határán szinte csak fehérszőlőt termesztenek, a déli határán szinte csak kéket. Magyarország a vörösbor-termelés északi határán, a fehérbor-termelésnek pedig középpontjában fekszik, ültetvényeinknek mintegy 70 százaléka fehérszőlő. A divat változása tehát felértékeli termelési kapacitásainkat – olvasható az elemzésben.

privatbankar.hu
Hozzászólások (0)add
Szólj hozzá Te is!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

security image
Írd be a képen látható karaktereket


Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Előző   Következő >